اثرات ضدباکتریایی، ضدقارچی و سایتوتوکسیک عصاره های گونه شقایق دریایی موکتی خلیج فارس
محل انتشار: فصلنامه زیست فناوری، دوره: 9، شماره: 3
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 79
فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_BIOT-9-3_010
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1403
چکیده مقاله:
اهداف: هیچ گونه مطالعه آنتی باکتریال روی شقایق های دریایی در منطقه خلیج فارس در ایران انجام نشده است، بنابراین هدف این پژوهش، بررسی اثرات ضدباکتریایی، ضدقارچی و سایتوتوکسیک عصاره های گونه شقایق دریایی موکتی خلیج فارس بود.
مواد و روش ها: در این پژوهش تجربی، نمونه های شقایق دریایی از سواحل خلیج فارس (جزیره هرمز)، جمع آوری و عصاره گیری آنها با حلال های آلی متانول، دی کلرومتان و استون صورت پذیرفت. اثر عصاره ها بر باکتری های بیماری زای انسانی شامل اشریشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس و همچنین دو سویه قارچی کاندیدا آلبیکانس و آسپرژیلوس نایجر با روش دیسک دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت. خاصیت سیتوتوکسیک این شقایق با استفاده از روش BST بر آرتمیا سالینا ارزیابی شد. داده ها با نرم افزار SPSS ۱۹ از طریق آزمون رگرسیون پروبیت مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: عصاره های مورد مطالعه اثر ضدباکتریایی کمی از خود نشان دادند. عصاره استونی اثر ضدقارچی را در برابر سویه قارچی آسپرژیلوس نایجر با هاله عدم رشد ۱۷میلی متر در وزن ۱۶میکروگرم نشان داد. عصاره متانولی بافت شقایق دارای خاصیت سیتوتوکسیک بیشتری با LC۵۰ کمتر (۶۰۹/۳۳۰میکروگرم بر میلی لیتر) نسبت به عصاره های استون و دی کلرومتان بود.
نتیجه گیری: عصاره های متانولی، استونی و دی کلرومتانی استخراجی از شقایق دریایی موکتی، خاصیت ضدقارچی زیادی نسبت به خاصیت آنتی باکتریال آنها دارند. همچنین این شقایق اثرات سیتوتوکسیک قابل ملاحظه ای دارد که در عصاره متانولی نسبت به عصاره های استون و دی کلرومتان بیشتر است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حمیده عباسی
Marine Biology Department, Marine Sciences & Technology Faculty, Hormozgan University, Bandar Abbas, Iran
احسان کامرانی
Fisheries Department, Marine Sciences & Technology Faculty, Hormozgan University, Bandar Abbas, Iran
نرگس امراللهی بیوکی
Marine Biology Department, Marine Sciences & Technology Faculty, Hormozgan University, Bandar Abbas, Iran
مریم احسان پور
Fisheries Department, Bandar Abbas Branch, Islamic Azad University, Bandar Abbas, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :