مدیریت سیلاب و آبخیزداری (مطالعه موردی حوزه نمونه و شاهد کچیک (مراوه تپه) در استان گلستان)
محل انتشار: دومین همایش زمین شناسی کاربردی و محیط زیست
سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,119
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
CAGE02_057
تاریخ نمایه سازی: 24 آذر 1385
چکیده مقاله:
پدیده سیل همانند سایر حوادث و بالایای طبیعی امری اجتناب ناپذیر است، زیرا تمامی عوامل وقوع آن در اختیار بشر نمیباشد. لذا راههای شناخت و رفتار با این پدیده طبیعی به جهت کاهش خسارات و پیشگیری از آن الزامی است.
یکی از راههای پیشگیری و مقابله با این پدیده مدیریت جامع حوزههای آبخیز بوده زیرا در این نگرش میتوان با شناخت عواملی از جمله توزیع زمانی و مکانی، توپوگرافی، نوع کاربری اراضی، زمینشناسی محل، ژئومورفولوژی و ... پرداخت.
هدف این مقاله، ارائه راهکارهای مدیریت سیلاب با توجه به نقش آبخیزداری در کنترل رواناب و کاهش خسارات و فرسایش خاک بوده که به منظور بهره برداری بهینه و دستیابی به نتایج لازم با مطالعات موردی در حوزه نمونه و شاهد میتوان به شاخصهای مورد نظر دست یافت.
حوزه نمونه و شاهد کچیک واقع در منطقه مراوه تپه از توابع شهرستان کلاله بوده که بدلیل استقرار در مناطققق لسی با تجهیزات بکار گرفته شده و ایستگاه فوق دو حوزه 180 هکتاری که یکی بعنوان شاهد و دیگری بعنوان حوزه نمونه در نظر گرفته شده و برآوردهای لازم در میزان رواناب، تولید سیل، میزان فرسایش خاک از طریق دستگاههای اندازهگیری آمار برداری شده که میتوان با اخذ نتایج و تجزیه و تحلیل دادهها به موارد مورد نظر دست یافت که بعنوان نمونه میزان فرسایش خاک از 9/9 به 0/9 تن در هکتار در سال کاهش یافته است.
به منظور گسترش این نتایج به سایر نقاط مشابه لازم است به مدیریت جامع سیلاب توجه نموده که قاعدتاً میبایست ابتدا نقاط آسیبپذیر شناسیائی و سپس با تهیه طرح، اولویتبندی و ارائه راهکاری لازم نهایتاً به یک برنامه جامع و مدون دست یافت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رضا مقصودلوراد
کارشناس ارشد سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :