مطالعه اثرات پرتوتابی گاما بر خواص ترکیبات زیست فعال گرده زنبورعسل
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 0
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RAP-15-3_006
تاریخ نمایه سازی: 2 دی 1403
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: گرده زنبورعسل در تغذیه انسان و دام کاربرد دارد. گرده زنبورعسل سرشار از ترکیبات زیستفعال، مانند فلاونوئیدها و پلیفنولها و دارای طیف وسیعی از خواص درمانی است و نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای مرتبط با رادیکالهای آزاد دارد. مصرف گرده زنبورعسل فراوری نشده در تغذیه انسان بهلحاظ داشتن ترکیبات حساسیتزا و آلودگی محصول میتواند زیانبار باشد. گرده زنبورعسل یک محصول طبیعی است و امکان آلودگیهای قارچی در هنگام جمعآوری توسط حشرات و یا نگهداری نامناسب وجود دارد. پرتوتابی گاما این قابلیت را دارد که آلودگیهای میکروبی را حذف، زیستفراهمی پروتئین را افزایش و با تغییر ساختار عوامل حساسیتزا سبب تغییر عملکرد آنها شده و برای فراوری گرده زنبورعسل مورد استفاده قرار گیرد. این پژوهش با هدف مطالعه اثرات پرتوتابی بر خواص ترکیبات زیستفعال شامل اثرات محافظتکنندگی از آسیبهای بافتی، سلامت دستگاه گوارش، اثرات ضدالتهابی و ضدحساسیت گرده زنبورعسل پرتوفراوری شده انجام شد.
مواد و روشها: برای اینمنظور گرده زنبورعسل خام و پرتوفراوری شده با دز ۲۵ کیلوگری پرتو گاما بهمقدار ۲ درصد جیره پایه در تغذیه ۹۶ سر موش صحرایی ویستار بالغ نر استفاده شد. جیرههای آزمایشی شامل ۱- بدون استفاده از گرده ۲- استفاده از گرده زنبورعسل خام ۳- استفاده از گرده زنبورعسل پرتوفراوری شده با دز ۲۵ کیلوگری بود. از سدیم فلوراید (۱ گرم در کیلوگرم جیره) برای ایجاد مسمومیت و ایجاد آسیبهای بافتی استفاده میشود و بعد از ۴۲ روز با استفاده از مطالعات بافتشناسی و سنجش آنزیمهای کبدی اثرات تغذیه گرده در جلوگیری از سمیت سدیم فلوراید مورد مطالعه قرار گرفت. با نمونهبرداری از بافت و محتویات روده اثرات تغذیه گرده بر فلور میکروبی دستگاه گوارش و مورفولوژی روده و رشد پرزها مطالعه شد. سنجش اینترلوکین-۴ برای مطالعه اثرات ضدحساسیت گرده بهروش الایزا انجام شد. دادههای آزمایشی در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی با استفاده از نرمافزار آماری SAS آنالیز و مقایسه میانگین ها بهروش دانکن در سطح ۵ درصد انجام شد.
یافتهها: مقدار پروتئین تام و مالوندیآلدئید در نمونههای پرتوتابی شده تفاوتی با نمونه شاهد نداشت (p>۰/۰۵). ولی استفاده از گرده زنبورعسل سبب کاهش آلانین ترانسفراز سرم خون شد (p<۰/۰۵). مقدار کاتیونهای خون در گروه سدیم فلوراید تفاوت معنیدار داشت. استفاده از گرده زنبورعسل افزایش سطح سدیم و پتاسیم و کاهش فسفر در گروه سدیم فلوراید را بهبود بخشید (p<۰/۰۵). غلظت اینترلوکین-۴ سرم خون در تیمارهای مختلف گرده خام و پرتوفراوری شده با دز ۲۵ کیلوگری تفاوت معنیداری مشاهده نشد (p>۰/۰۵). نتایج سنجش خواص ضدمیکروبی گرده پرتوفراوری شده نشان داد که پرتوتابی تاثیری بر خواص ضدمیکروبی گرده زنبورعسل ندارد (p<۰/۰۵). طبق نتایج خواص ضدمیکروبی گرده زنبورعسل بر باکتریهای گرم مثبت بیشتر از باکتریهای گرم منفی است. گرده زنبورعسل فعالیت ضدمیکروبی بیشتری در برابر باکتریهای گرم مثبت نسبت به باکتریهای گرم منفی و قارچ دارد. گرده زنبور عسل باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی را از بین میبرد اما حساسیت باکتریهای گرم مثبت بهدلیل ماهیت لایه غشای سلولی نسبت به باکتریهای گرم منفی بیشتر است. استفاده از گرده سبب کاهش جمعیت باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی روده شد (۰/۰۵>p). کاهش جمعیت باکترهای روده میتواند بهدلیل اثرات ضدمیکروبی گرده و یا تغییرات در مورفولوژی دیواره روده باشد. تغییرات مورفولوژی دیواره روده در اتصال و استقرار باکتریها نقش دارد و از تخریب و آسیب سلولهای اپیتلیال روده جلوگیری میکند. نتایج بافتشناسی نشان داد که جیره حاوی گرده خام و گرده زنبورعسل پرتوتابی شده سبب کاهش آسیبهای سدیم فلوراید شامل خونریزی بیضهها و دستگاه گوارش، پرخونی و تورم هپاتوسیتها و آسیبهای کلیوی شد. مشخصههای مورفولوژیکی روده موشهای تغذیه شده با گرده تفاوت معنیدار با موشهای تغذیه شده با جیره بدون گرده داشت (۰/۰۵>p). در گروه آزمایشی گرده خام و گرده پرتوفراوری شده نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت و ارتفاع پرز در ددنوم، ژژنوم و ایلئوم افزایش یافت (۰/۰۵>p). جیرههای حاوی سدیم فلوراید سبب کاهش طول پرز و عمق کریپت در طول روده شد ولی درصد کاهش در جیرههای حاوی گرده کمتر بود. مشخصههای مورفولوژیکی روده موشهای تغذیه شده با گرده خام و گرده پرتوفراوری شده تفاوت معنیدار داشت (۰/۰۵>p). در ددنوم و ژژنوم تاثیر گرده خام بیشتر بود ولی در ایلئوم گرده پرتوفراوری شده سبب طول پرز بیشتر شد ولی عمق کریپت ایلئومی تفاوتی نداشت (p>۰/۰۵). استفاده از گرده سبب افزایش حجم نسبی اپیتلیوم و کاهش بافت همبند ژژنوم شد و طول پرز و عمق کریپت ژژنوم افزایش پیدا کرد. این نتایج اثر محرک رشد گرده برای پرزهای روده را نشان میدهد. استفاده از گرده سبب افزایش ارتفاع پرز و عمق کریپت روده موشهای مورد آزمایش شد. پرتوفراوری گرده نهتنها این خاصیت گرده را تغییر نداد بلکه در مواردی مثل طول پرز ایلئومی سبب عملکرد بهتر دستگاه گوارش شد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این پژوهش از دز ۲۵ کیلوگری پرتو گاما بدون اثرات منفی بر خواص ترکیبات زیست فعال گرده زنبورعسل میتوان برای پرتوفراوری گرده زنبورعسل استفاده کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
پروین شورنگ
Nuclear Agriculture Research School, Nuclear Science and Technology Research Institute, Atomic Energy Organization of Iran, Tehran, Iran
مریم صادقی
College of Agriculture & Natural Resources, University of Tehran, Tehran, Iran
حامد مجیدی زاهد
Nuclear Agriculture Research School, Nuclear Science and Technology Research Institute, Atomic Energy Organization of Iran, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :