تاثیرات آللوپاتیک عصاره بذرهای علف باغی (Dactylis glomerata L.) و علف پشمکی (Bromus inermis L.) بر پتانسیل جوانه زنی و صفات رویشی دو گونه یونجه (M. sativa و M. scutellata)
محل انتشار: فصلنامه علوم مهارتی و خلاقیت، دوره: 1، شماره: 1
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 77
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JSSC-1-1_003
تاریخ نمایه سازی: 20 آذر 1403
چکیده مقاله:
آللوپاتی یا دگرتاثیری، یکی از تنشهای زیستی است که سبب ایجاد تغییر در مسیرهای متابولیسمی گیاهان، کاهش جوانهزنی و رشد آنها میشود. به منظور بررسی تاثیرات آللوپاتیک دو گونه مرتعی Bromus inermis و Dactylic glomerata بر پتانسیل جوانهزنی (درصد و سرعت) و شاخصهای رشد اولیه (بنیه گیاهچه، طول ریشهچه و طول ساقهچه) دو گونه یونجه شاملMedicago sativa و Medicago scutellata، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایش عصاره آبی بذرهای دو گونه علف باغی و علف پشمکی بودند که در شش سطح غلظت شامل صفر (شاهد)، ۵۰، ۱۰۰، ۲۰۰، ۳۰۰ و ۴۰۰ میلیگرم بر لیتر روی بذرهای دو گونه یونجه اعمال گردیدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که غلظت عصاره بر صفات اندازهگیری شده بذر اثر بازدارندگی معنیداری داشت. مقایسه میانگین شاخصها نیز حاکی از این بود که افزایش سطح غلظت عصاره سبب کاهش درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، شاخص بنیه گیاهچه، طول ریشهچه و طول ساقهچه شد.به طوری که بیشترین سرعت و درصد جوانهزنی در تیمار شاهد و کمترین آن در غلظت ۴۰۰ میلیگرم بر لیتر مشاهده شد. با توجه به جوانهزنی بیشتر گونه M. scutellata در سطوح مختلف غلظت، میتوان چنین استنباط کرد که عصارههای بهکاررفته در این آزمایش بر گونهM. sativa اثر بازدارندگی بیشتری داشتند که این امر میتواند سبب کاهش سطح تولید علوفه مراتع شود. در نتیجه توصیه میگردد که در مرتعکاریها، کشت یونجه همراه با گیاهانی انجام شود که تحمل بیشتری در برابر تاثیرات آللوپاتیک سایر گونه ها دارند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
Mohadeseh Amiri
گروه علوم کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران
Hossein Aghajantabar Ali
کارشناس مسئول پژوهشی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
Rasoul Loghmanpour zarini
گروه مهندسی کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :