تحلیل موضوعی استنادات و ارجاعات به پروانههای ثبت اختراع بینالمللی ایران
محل انتشار: پژوهشنامه علم سنجی، دوره: 8، شماره: 15
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 105
فایل این مقاله در 25 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RSCI-8-15_008
تاریخ نمایه سازی: 8 آذر 1403
چکیده مقاله:
هدف: هدف اصلی این پژوهش تحلیل موضوعی استنادات و ارجاعات به پروانههای ثبت اختراع بینالمللی ایران است.روش شناسی: پژوهش حاضر، از نوع پژوهشهای کاربردی است که با استفاده از روش مطالعه اسنادی، تحلیل استنادی و تحلیل روابط استنادی معکوس انجام شده است. ابزار گردآوری دادهها پایگاههای یو.اس.پی.تی.ا. و اسکوپوس است. جامعه آماری پژوهش شامل ۵۸۰۶ پروانههای ثبت اختراع و ۸۹۵ مقاله است. ابزار تجزیه و تحلیل دادهها، نرم افزار اکسل است.یافته ها: بیشتر پروانههای ثبت اختراع بینالمللی ایران بر اساس ردهبندی سی.پی.سی متعلق به رده اصلی A (ضروریات انسانی) بودند. پروانههای ثبت اختراع بینالمللی ایران بیشترین ارجاعات را به پروانههای ثبت اختراع مربوط به رده اصلی G (فیزیک) و مقالههای مربوط به حوزه موضوعی بیوشیمی، ژنتیک و زیست شناسی مولکولی داشتهاند. همچنین بیشترین میزان استنادها را از سوی پروانههای ثبت اختراع مربوط به رده اصلی A (ضروریات انسانی) و مقالههای مربوط به حوزههای موضوعی مهندسی شیمی و مهندسی دریافت کردهاند.نتیجه گیری: در ۱۴ سال اخیر، فراوانی پروانههای ثبت اختراع بینالمللی ایران در پایگاه اداره ثبت اختراع و علامت تجاری ایالات متحده آمریکا، رشد صعودی داشته است. پروانههای ثبت اختراع در ردههای موضوعی مختلف نسبت به مقالههای علمی سهم بیشتری از منابع و استنادات را به خود اختصاص دادهاند.
کلیدواژه ها:
patent ، Non-patent references ، Citation analysis ، Reverse citation relations ، Science and technology link
نویسندگان
فاطمه عبداللهی
Master of Scientometrics, Faculty of Management, University of Tehran.
نادر نقشینه
PhD in Information Sciences and Knowledge Studies, Associate Pro-fessor, Department of Information Science and Knowledge Studies, university of Tehran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :