بررسی ارتباط بین درک افعال ذهنی، تئوری ذهن و میانگین طول گفته در کودکان کم شنوای ۵تا۷ ساله
محل انتشار: فصلنامه آرشیو توانبخشی، دوره: 25، شماره: 0
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 74
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_REHA-25-NaN_008
تاریخ نمایه سازی: 6 آذر 1403
چکیده مقاله:
هدف: نقص شناختی کودکان با آسیب شنوایی، ارتباط تنگاتنگی با رشد زبان در این کودکان دارد که مانع از رشد سطوح پیشرفته زبان میشود. یکی از حیطه های زبانی که ممکن است به دلیل تاخیر در بخشی از مهارتهای شناختی به نام تئوری ذهن با مشکل مواجه شود درک افعال ذهنی می باشد. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین درک افعال ذهنی، مهارت تئوری ذهن و میانگین طول گفته در کودکان با آسیب شنوایی متوسط تا شدید۵-۷ ساله میباشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی میباشد. در این پژوهش از بین نمونههای در دسترس، ۳۸ نفر از کودکان با آسیب شنوایی ۵-۷ ساله که شامل ۱۸ پسر و۲۰ دختر بودند، بر اساس معیار ورود و خروج انتخاب شدند. میانگین طول گفته، تئوری ذهن و درک افعال ذهنی در کودکان با نمونه گیری از گفتارمحاوره، آزمون های تئوری ذهن و درک افعال ذهنی مورد سنجش قرار گرفت و ارتباط میان این متغیر ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون بررسی شد.
یافته ها: یافته های حاصل از انجام پژوهش نشان داد که بین میانگین طول گفته با تئوری ذهن ارتباط معناداری وجود ندارد۶۴/۰pvalue≤. همچنین مشاهده شد که بین توانایی درک افعال ذهنی و تئوری ذهن ارتباط معنادار است pvlue≤۰/۰۰۱. وجود ارتباط میان میانگین طول گفته و درک افعال ذهنی نیز با داده های حاصل از این مطالعه به تایید رسید ۰۰/۰pvalu≤.
نتیجه گیری: با استناد به نتایج بدست آمده میتوان نتیجه گرفت که احتمالا تقویت مهارتهای تئوری ذهن در افزایش درک افعال ذهنی موثر است. بنابراین با ایجاد برنامه های درمانی بر اساس تقویت مهارتهای تئوری ذهن، میتوان درک این افعال ذهنی را افزایش داده و باعث پیشرفت مهارتهای زبان بیانی پیشرفته در کودکان با آسیب شنوایی شد.
کلیدواژه ها:
Mental verbs ، Theory of mind ، Mean length of utterance ، Hearing impairment ، افعال ذهنی ، تئوری ذهن ، میانگین طول گفته ، آسیب شنوایی
نویسندگان
Zahra Haj Gholamrezaee
Department of Speech Therapy, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.
Fatemeh Hassanati
Department of Speech Therapy, Pediatric Neurorehabilitation Research Center, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.
Pariya Hajgholamrezaee
School of Medicine, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
Akbar Darouie
Department of Speech Therapy, School of Rehabilitation Sciences, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Tehran, Iran.