تاثیر گروه درمانی متمرکز بر هیجان (EFGT) بر بدتنظیمی هیجانی، تکانشگری و گرایش به رفتارهای پرخطر در دانش آموزان دختر خودآسیب رسان
محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 12، شماره: 3
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 276
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-12-3_010
تاریخ نمایه سازی: 16 آبان 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: مطالعات زیادی اثربخشی گروه درمانی متمرکز بر هیجان (EFGT) را بر انواع آسیب شناسی روانی در گروه های آسیب پذیر نشان داده اند. با این حال، مشخص نیست که آیا این مداخله برای دانش آموزان خودآسیب رسان موثر است یا خیر. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر EFGT بر بدتنظیمی هیجانی، تکانشگری و گرایش به رفتارهای پرخطر در دانش آموزان دختر خودآسیب رسان انجام شد.
روش کار: این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، کلیه ی دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهرستان بوکان در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ بودند که از این میان ۴۵ دانش آموز با روش نمونه گیری چند مرحله ای و با توجه به ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند و به طور تصادفی و برابر به گروه های آزمایش، پلاسیبو و گواه (هر کدام ۱۵ دانش آموز) تخصیص یافتند. شرکت کنندگان قبل و بعد از گروه درمانی و در مرحله پیگیری، پرسشنامه رفتارهای خودآسیبرسان، پرسشنامه بدتنظیمی هیجانی، مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی و پرسشنامه تکانشگری را تکمیل کردند. پروتکل درمان هیجان مدار واتسون و گرینبرگ (۲۰۰۶) در ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای طی ۲ ماه برای گروه آزمایش اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط از طریق نرم افزار SPSS-۲۵ انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که EFGT میتواند به طور معناداری موجب کاهش نمرات بدتنظیمی هیجانی، تکانشگری، گرایش به رفتارهای پرخطر و خودآسیبرسان دانش آموزان در گروه آزمایش نسبت به گروه های پلاسیبو و گواه گردد و این نتایج در مرحله پیگیری پایدار بود (۰۱/۰p<).
نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاضر حمایت تجربی مناسبی برای تاثیر EFGT در جهت کاهش بدتنظیمی هیجانی، تکانشگری، تمایل به رفتارهای پرخطر و تمایلات خودآسیبی در دانش آموزان در معرض خطر فراهم آورد. از این رو، متخصصان بالینی و روان درمانگران می توانند از این مداخله برای درمان موثر مشکلات هیجانی، رفتارهای پرخطر و تمایلات خودآسیبی در دانش آموزان بهره گیرند.
کلیدواژه ها:
Emotion-Focused Therapy ، Impulsive Behavior ، Risk-Taking ، Self-Injurious Behavior ، Students ، درمان متمرکز بر هیجان ، رفتار تکانشی ، ریسک پذیری ، رفتار آسیب رسان به خود ، دانش آموزان
نویسندگان
افسانه محمودی
Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology,Universityof Tabriz , Tabriz, Iran
مجید محمود علیلو
Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, Tabriz University, Tabriz, Iran
خلیل اسماعیل پور
Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, Tabriz University, Tabriz, Iran
تورج هاشمی نصرت آباد
Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, Tabriz University, Tabriz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :