اثر زهر خام و فراکسیون حاوی آگاتوکسین عنکبوت Agelena labyrinthica بر آسیب شناختی ناشی از کاینیک اسید در رت
محل انتشار: مجله دانشکده پزشکی اصفهان، دوره: 39، شماره: 643
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 33
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IMSJ-39-643_001
تاریخ نمایه سازی: 13 آبان 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: تحریک بیش از حد برخی از کانال های کلسیمی، می تواند علت بسیاری از ناهنجاری های عصبی باشد. زهر خام عنکبوت Agelena labyrinthica، حاوی ترکیباتی است که می تواند این کانال ها را مهار نماید. آگاتوکسین یکی از مهم ترین این ترکیبات به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات پیشگیرانه و درمانی زهر خام و فراکسیون آگاتوکسین عنکبوت Agelena labyrinthica بر فراموشی ناشی از کاینیک اسید انجام شد.روش ها: عنکبوت Agelena labyrinthica از استان مازندران جمع آوری و زهر خام آن جداسازی گردید. فراکسیون آگاتوکسین به روش ژل فیلتراسیون تخلیص شد. زهر خام و یا فراکسیون آگاتوکسین به صورت قبل و یا بعد از تزریق کاینیک اسید به داخل هیپوکمپ رت ها تزریق گردید. از ممانتین به صورت داخل صفاقی به عنوان کنترل مثبت استفاده شد. یک هفته پس از اتمام تزریق داروها، حیوانات مورد ارزیابی حافظه با روش Morris water maze (MWM) قرار گرفتند.یافته ها: کاینیک اسید باعث کاهش معنی داری در زمان سپری شده در ربع دایره ی هدف (Target quadrant یا TQ) در MWM نسبت به گروه شاهد شد (۰۰۱/۰ > P). تزریق داخل هیپوکمپ زهر خام و همچنین، فراکسیون آگاتوکسین قبل و بعد از تزریق کاینیک اسید، باعث افزایش قابل توجهی در شاخص ذکر شده نسبت به گروه کاینیک اسید شد (۰۰۱/۰ > P)، اما تجویز این مواد به شکل پیش درمانی، TQ را در مقایسه با تجویز پس درمانی بیشتر افزایش داد. فراکسیون آگاتوکسین منجر به افزایش معنی داری در TQ نسبت به زهر خام گردید.نتیجه گیری: زهر خام و فراکسیون آگاتوکسین، اثرات مفید قابل توجهی در پیشگیری از تخریب حافظه ی ناشی از سمیت بیش تحریکی کاینیک اسید دارند. تاثیر فراکسیون آگاتوکسین در این مورد از زهر خام بیشتر می باشد. این دو ماده زمانی که پس از تزریق کاینیک اسید تجویز شوند، اثر بهبود دهنده ی کمتری نشان می دهند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا تقوی
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه فارماکولوژی و سم شناسی، دانشکده ی داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
محمد رضا مفید
دانشیار، گروه بیوشیمی، دانشکده ی داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مجید مرادمند
استادیار، گروه زیست شناسی گیاهی و جانوری، دانشکده ی علوم و فن آوری های زیستی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
علی حسینی شریف آباد
دانشیار، گروه فارماکولوژی و سم شناسی، دانشکده ی داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :