شبکه هم رخدادی واژگان کتاب های کتابداری و اطلاع رسانی بر اساس نمایه های استنادی BKCI
محل انتشار: دو فصلنامه علم سنجی کاسپین، دوره: 11، شماره: 1
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 51
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CJS-11-1_004
تاریخ نمایه سازی: 5 آبان 1403
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: هم واژگانی روشی جهت مطالعه ی ساختار فکری دانش در موضوعات گوناگون است که برای نگاشت رابطه ی میان مفاهیم، اندیشه ها و مشکلات در علوم پایه و علوم اجتماعی استفاده می گردد. هدف پژوهش حاضر ترسیم شبکه هم رخدادی واژگان کتاب های کتابداری و اطلاع رسانی بر اساس نمایه های استنادی کتاب BKCI است.
مواد و روش ها: نوع پژوهش، کاربردی است و از روش تحلیل هم رخدادی واژگان و تحلیل شبکه های اجتماعی استفاده شده است. جامعه ی آماری این پژوهش، ۱۶۴۹۹ کتاب نمایه شده در قلمرو موضوعی کتابداری و اطلاع رسانی در وبگاه علم (Web of Science (WoS)) است و به منظور یک دست سازی و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Bibexcel، Ucinet و Net Drow استفاده گردید.
یافته ها: زوج های هم واژگانی دارای بیشترین فراوانی «ایزو ۹۰۰۱- سیستم های مدیریت کیفیت با فراوانی ۱۲» «کتابدار- وب ۲ با فراوانی ۱۰» است. تحلیل خوشه ای نشان داد که شش خوشه ارتباطات علمی و انتشارات دیجیتالی، مدیریت کتابخانه و مشارکت اجتماعی، سیاست اطلاعات و مدیریت فناوری، آموزش و رهبری در خدمات اطلاعات، مدیریت و حکمرانی، شبکه دیجیتالی و توسعه حرفه کتابداری و اطلاع رسانی در این مطالعه وجود دارد. همچنین کلیدواژه های مشارکت، کتابخانه و سواد اطلاعاتی با ۶۸، ۵۵ و ۴۷ بالاترین مرکزیت درجه و مورد پژوهی، اطلاعات و سیاست با ۲۵۴، ۲۵۳ و ۲۵۲ بالاترین مرکزیت نزدیکی و مشارکت، سواد اطلاعاتی و کتابخانه با ۸۲۶/۵۸۲، ۵۱۸/۸۳۵ و ۵۱۲/۸۰۲ بالاترین شاخص مرکزیت بینابینی را دارند. یافته ها همچنین بیانگر این است که حدود شانزده درصد از کتاب های منتشر شده در قلمرو موضوعی پژوهش حاضر، در راستای هدف چهارم توسعه پایدار یعنی آموزش با کیفیت بوده است.
نتیجه گیری: کلیدواژه های «مشارکت»، «کتابخانه»، «سواد اطلاعاتی»، «کتابخانه دانشگاهی» و «کتابدار» در ترسیم نقشه علم، نقش اصلی و تعیین کننده ای در شبکه اجتماعی کتاب های کتابداری و اطلاع رسانی را ایفاء می کنند.
کلیدواژه ها:
Book Citation Indexes (BKCI) ، Library and Information Science (LIS) ، Co-word analysis ، Social Network Analysis (SNA) ، نمایه استنادی کتاب ، کتابداری و اطلاع رسانی ، تحلیل هم واژگانی ، تحلیل شبکه اجتماعی
نویسندگان
فرشید دانش
Department of Information Management, Islamic World Science & Technology Monitoring and Citation Institute (ISC), Shiraz, Iran
زهرا نعمت الهی
Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
مریم محمودی
Preventive Medicine and Public Health Research Center, Psychosocial Health Research Institute, Iran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :