عملیات شبه بازار باز در نظام بانکداری اسلامی - بررسی ابزار های پیشنهادی از منظر کارایی و شرع

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: بیست و دومین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی
  • کد COI اختصاصی: ACMFEP22_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1209
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نظری

کارشناسی ارشد بانکداری اسلامی

چکیده

امروزه مهمترین ابزار کنترل نقدینگی برای اعمال سیاست های پولی عملیات بازار باز به شمار می رود که با توجهبه مسئله ربوی بودن آن قابلیت بکارگیری در نظام بانکداری اسلامی را ندارد. بدیهی است که امر کنترل نقدینگیاز اهمیتی برخوردار است که بایستی حتما جایگزین های مناسبی برای آن جهت اعمال سیاستگذاری مورد نظرپولی یافت. کارشناسان فقهی و اقتصادی سایر کشور های اسلامی نیز در طول سالیان اخیر با معرفی ابزاری از ایندست و اجرای برخی از آنها توانسته اند نیاز اقتصادشان را تا حدودی مرتفع سازند؛ حال آنکه در ایران اسلامی دربرنامه سوم و تا حدودی برنامه چهارم توسعه اوراق مشارکت بانک مرکزی با همین رویکرد انتشار یافت که با همهنقاط مثبت و منفی آن، بیشتر از دو سال است که عرصه اقتصاد کشورمان از حضور تنها ابزار مورد اشاره بی بهرهاست. از سوی دیگر از آنجا که کشورمان در طول سالیان گذشته همواره با کسری بودجه و در نتیجه استقراض ازبانک مرکزی و یا تبدیل دلارهای نفتی به ریال و افزایش پایه پولی مواجه بوده است، لذا بانک مرکزی به ابزارینیازمند است تا بتواند مستقلا به اعمال سیاست انقباضی بپردازد. این مقاله بدنبال بررسی ابزارهای معرفی شده وتلاشی برای گسترده تر کردن آن می باشد تا در پایان بتواند از منظر کارایی و شرع به مقایسه آنها بپردازد ومناسب ترین ابزار را با توجه به ملاک های مورد نظر برای اجرا توصیه نماید.

کلیدواژه ها

اوراق اجاره؛ مضاربه؛ مشارکت؛ تنزیل؛ قرض الحسنه؛ عملیات شبه بازار باز؛ ابزار سیاست پولی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.