ارزیابی اثر توسعه بانکداری الکترونیک بر پایه پولی و ضریب فزاینده نقدینگی کشور

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: بیست و سومین همایش بانکداری اسلامی
  • کد COI اختصاصی: AIBS23_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2790
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالناصر همتی

مدیر عامل بانک سینا

مهدی قاسمی علی آبادی

مهرزاد ذاکری

چکیده

حجم نقدینگی و میزان رشد سالانه به عنوان یکی از چالش برانگیزترین جستارها اقتصادی که همواره مورد نظر محافل اقتصادی و بانکی کشور بوده، تحت تاثیر دو عمل پایه پولی و ضریب فزاینده نقدینگی قرار دارد. هر اندازه ضریب فزاینده نقدینگی بزرگ تر باشد، برای افزایش نقدینگی لازم در جامعه نیاز کمتری به افزایش پایه پولی وجود خواهد داشت. به این معنا که افزایش نقدینگی می تواند با کاهش آثار نامطولب ناشی از گسترش پایه پولی همراه باشد. از جمله عوامل موثر در افزایش ضریب فزاینده نقدینگی، توسعه بانکداری الکترونیک و استفاده از پول الکترونیکی است. به طوری که با توسعه بانکداری الکترونیک و استفاده از پول الکترونیکی، تقاضا برای اسکناس کاهش یافته و می توان انتظار داشت که برای افزایش مقدار معینی نقدینگی، نیاز به افزایش پایه پولی کمتری وجود داشته باشد. پرسش اصلی مقاله این است که آیا در کشور ما ضریب فزاینده نقدینگی با رشد تجهیزات پرداخت الکترونیک افزایش یافته است؟ و آیا ارتباط معناداری بین این دو وجود دارد؟ آیا همراه با رشد کمی بسیار سریع تجهیزات پرداخت الکترونیک در طی سال های اخیر، نیاز به اسکناس در کشور کاهش یافته است؟ توصیه مقاله آن است که با توجه به رشد بسیار سریع ابزارهای بانکداری الکترونیک در کشور، لازم است بسترهای لازم برای افزایش تعدا کاربران بانکداری الکترونیک در کشور و استفاده از پول الکترونیکی فراهم شود. در این سورت می توان انتظار داشت که بخش چشمگیری از هزینه های انتشار و نگهداری اسکناس و ارائه خدمات بانکی در کشور کاهش یابد.

کلیدواژه ها

بانکداری الکترونیک، پول الکترونیک، ضریب فزاینده نقدینگی، پایه پولی، حجم پول در گردش، طبقه بندی: JEL: E52 ˬE51 ˬE42 ˬE41

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.