اثربخشی آموزش حافظه فعال کودک محور بر تعامل والد- کودک کودکان با اختلال نارسایی توجه فزون کنشی

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 40

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-11-2_001

تاریخ نمایه سازی: 16 مهر 1403

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: الگوهای تعاملی والدین و کودک با اختلال نارسایی توجه- فزون­کنشی متعارض است، و آموزش­ها ­در این حوزه کمتر به چشم می­خورد. بنابراین، این مطالعه با هدف اثربخشی برنامه آموزشی حافظه فعال کودک­محور بر تعامل والد- کودک کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه فزون­کنشی انجام شد.           روش: روش مطالعه، شبه­­تجربی از نوع پیش­آزمون- پس­آزمون- پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان ۷ تا ۱۰ سال با اختلال نارسایی توجه فزون­کنشی مراجعه­کننده به مرکز مشاوره عسل شهر تهران در شش ماهه دوم سال ۱۴۰۱ بودند. از بین آنها تعداد ۳۰ کودک مبتلا به اختلال نارسایی توجه فزون­کنشی بر اساس ملاک­های ورود و به شیوه نمونه­گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه (۱۵ نفری) جایدهی شدند. برنامه آموزشی حافظه فعال کودک­محور همزمان برای هر کودک و مادر در ۱۲ جلسه ۴۵ دقیقه­ای اجرا شد و گروه گواه در فهرست انتظار قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه بررسی رابطه والد- فرزند (فاین و همکاران، ۱۹۸۳) بود. داده­ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس با اندازه­گیری مکرر در نرم­افزار SPSS۲۳ تحلیل شدند.    یافته­ها: نتایج نشان داد بین گروه­های آزمایش و گواه از نظر تعامل والد- کودک تفاوت معنا­دار وجود داشت و برنامه آموزشی حافظه فعال کودک­محور باعث افزایش تعامل والد- کودک (۰۵/۰P< ،۴۰/۴ =F) و مولفه­های تنفر/ گم­گشتگی نقش (۰۵/۰P< ،۶۱/۹ =F) و ارتباطات (۰۵/۰ P< ،۳۷/۴ =F) کودکان با اختلال نارسایی توجه فزون­کنشی شده و تاثیر  این مداخله درمانی در مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است (۰۵/۰P<).   نتیجه­گیری: بر اساس نتایج به دست آمده، برنامه مداخله­ای به کار گرفته شده چون بر نشانه­های ضعف در ارتباط بین والدین و کودک تاکید داشته است باعث بهبود تعامل والد- کودک کودکان با اختلال نارسایی توجه فزون­کنشی شده است. بنابراین، می­تواند به عنوان یکی از محورهای عمده بهبود تعامل والد- کودک مورد توجه متخصصان بالینی باشد.

کلیدواژه ها:

Child-based working memory training ، parent-child interaction ، attention deficit- hyperactivity disorder. ، آموزش حافظه فعال کودک محور ، تعامل والد- کودک ، اختلال نارسایی توجه فزون کنشی

نویسندگان

شکوفه عسگری

Department of Psychology, Fars Science and Research Branch, Islamic Azad University, Fars, Iran; Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.

محمد مظفری

Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.

سجاد امینی منش

Department of Psychology, Shiraz Branch, Islamic Azad University, Shiraz, Iran.

محمدرضا بردیده

Department of Psychology, Firoozabad Branch, Islamic Azad University, Firoozabad, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ustun B, Adler LA, Rudin C, Faraone SV, Spencer TJ, ...
  • Pasha R. The effectiveness of parents’ behavior modification on the ...
  • Ghandiani Arani Kh, Hasanzadeh S, Gholamali Lavasani M, Azizi M. ...
  • Najarzadegan M, Nejati V, Amiri N, Sharifian M. Effect of ...
  • Pasha R. The effectiveness of parents’ behavior modification on the ...
  • Ghandiani Arani Kh, Hasanzadeh S, Gholamali Lavasani M, Azizi M. ...
  • Najarzadegan M, Nejati V, Amiri N, Sharifian M. Effect of ...
  • نمایش کامل مراجع