رابطه ی سوءرفتارهای دوره ی کودکی با اختلال در تصویر بدنی: نقش میانجی سبک های دلبستگی و افسردگی
محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 11، شماره: 2
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 77
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CHILD-11-2_004
تاریخ نمایه سازی: 16 مهر 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: سوءرفتارهای دوره ی کودکی بر سلامت روان و جسم افراد تاثیر گذار است و موجب مشکلات جسمی و روانی و مشکلات بین فردی می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی سوءرفتارهای دوره ی کودکی و اختلال در تصویر بدنی با میانجی گری سبک های دلبستگی و افسردگی انجام شد.
روش: طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. نمونه آماری این مطالعه را ۴۵۲ نفر از دانش آموز دختر در پایه های نهم، دهم و یازدهم در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۲ تشکیل می داد که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از بین دانش آموزان مدارس دوره متوسطه شهر رشت انتخاب شدند. در این مطالعه به منظور سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه ی نگرانی از تصویر بدنی لیتلتون(۲۰۰۵)، پرسشنامه ی ترومای دوره کودکی برنستاین(۲۰۰۳)، مقیاس تجدید نظر شده دلبستگی بزرگسال کولینز و رید(۱۹۹۰) و پرسشنامه ی افسردگی کودکان کواکس(۱۹۹۲) استفاده شد. جهت طبقه بندی، پردازش و تحلیل داده های آماری از نرم افزارهای SPSS۲۴ و AMOS۲۴ استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد مدل اندازه گیری شده اصلاح شده با مدل فرضی بطور نسبی برازش مطلوب دارد. سبک های دلبستگی و افسردگی قادرند روابط بین سوءرفتارهای دوره کودکی با تصویر بدنی منفی را بطور معنی دار میانجی گری کنند(۰۵/۰>p). سبک های دلبستگی ناایمن و افسردگی با تصویر بدنی منفی رابطه مستقیم دارند(۰۵/۰>p). رابطه مستقیم معناداری بین سوءرفتارهای دوره کودکی و تصویر بدنی مشاهده نشد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده می شود گفت که تصویر بدنی منفی می تواند پیامد تعامل سبک های دلبسنگی و افسردگی با سوءرفتارهای دوره ی کودکی باشد. توجه به این نتایج می تواند در تدوین مداخلات پیشگیرانه و درمانی اختلال در تصویر بدنی موثر باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
دل سا عزیزی
Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, Tabriz University, Tabriz, Iran
زینب خانجانی
Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, Tabriz University, Tabriz, Iran
عباس بخشی پور
Department of Psychology, Faculty of Educational Sciences and Psychology, Tabriz University, Tabriz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :