ارزیابی کارایی کودهای زیستی و آلی در افزایش عملکرد سویا
محل انتشار: فصلنامه کارافن، دوره: 20، شماره: 4
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 46
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_KARFN-20-4_018
تاریخ نمایه سازی: 10 مهر 1403
چکیده مقاله:
با هدف ارزیابی کارایی کودهای بیولوژیک و ارگانیک در افزایش عملکرد سویا، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد بجنورد در سال ۱۳۹۹ در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های خرد شده در سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی دو رقم سویا شامل هابیت و L۱۷ بود. عامل فرعی شامل شش سطح ترکیب کودی، شاهد بدون کاربرد کود، تلقیح بذور سویا با باکتری ریزوبیوم، کود نیتروژن پایه به علاوه نیتروژن سرک، تلقیح بذر سویا با ریزوبیوم به علاوه کود نیتروژن پایه به علاوه نیتروژن سرک، بذرمال اسید هیومیک به علاوه کاربرد سرک اسید هیومیک، بذرمال اسید هیومیک به علاوه کاربرد نیتروژن پایه و اسید هیومیک سرک بودند. نتایج نشان داد در رقم هابیت وزن صد دانه سویا به جز تیمار شاهد بین تمامی تیمارهای کودی از نظرآماری تفاوت معنی داری نداشت. بالاترین عملکرد دانه رقم های هابیت و L۱۷ سویا در تیمار بذرمال اسید هیومیک به علاوه نیتروژن پایه و اسید هیومیک سرک در مرحله گلدهی سویا به ترتیب ۵۷۶۷ و ۵۶۰۰ کیلوگرم در هکتار به دست آمد. هر چند عملکرد دانه در رقم L۱۷ در سایر تیمارهای کودی به جز شاهد تفاوت معنی داری با هم نداشتند. بالاترین عملکرد بیولوژیک در رقم L۱۷ نیز در تیمار تلقیح بذر با ریزوبیوم به علاوه نیتروژن پایه و سرک در مرحله گلدهی به مقدار ۷۳/۱ کیلوگرم در مترمربع به دست آمد. طبق نتایج این آزمایش کاربرد اسید هیومیک به صورت بذرمال و سرک به همراه کود نیتروژن پایه یا تلقیح ریزوبیوم به همراه کود نیتروژن پایه و سرک عملکرد مناسبی را در سویا در پی داشت.
کلیدواژه ها:
ریزوبیوم اسید هیومیک کشاورزی پایدار نیتروژن ، همزیستی
نویسندگان
سیما جاویدی
دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت و مدرس آموزشکده کشاورزی سمنگان، دانشگاه فنی و حرفه ای، خراسان شمالی
مهدی عزیزی
استادیار و عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، مشهد، ایران.
سعیدرضا یعقوبی
استادیار و عضو هیات علمی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :