تعیین ارتباط فشار روانی ادراک شده با اضطراب ناشی از کووید-۱۹ در دانشجویان و کارکنان بهداشتی-درمانی
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 50
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SHIMU-32-4_001
تاریخ نمایه سازی: 8 مهر 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: در زمان همه گیری یک بیماری، علاوه بر تهدید جدی برای سلامت جسمی افراد آسیب پذیر، ترس از بیماری و ترس از مرگ در کنار آشفتگی های روزمره موجب می شود تا افراد سالم نیز با اضطراب و استرس بیماری درگیر گردند و دچار اختلالات روان شناختی شوند. در این میان، کارکنان مراقبت های بهداشتی و درمانی و دانشجویان علوم پزشکی، گروه هایی از افراد جامعه هستند که وضعیت بهداشت روان آنان می تواند توسط این همه گیری ها در معرض خطر قرار گیرد؛ بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط فشار روانی ادراک شده با اضطراب ناشی از کووید-۱۹ در دانشجویان و کارکنان بهداشتی- درمانی شاغل در دانشکده علوم پزشکی اسدآباد انجام شد.
مواد و روشها: طی مطالعه ای توصیفی_تحلیلی، ۱۱۳ نفر از دانشجویان و ۸۵ نفر از کارکنان بهداشتی- درمانی شاغل دانشکده علوم پزشکی اسدآباد در سال ۱۳۹۹، به روش نمونه گیری طبقه بندی با تخصیص متناسب بررسی گردیدند. ابزار گردآوری داده ها شامل اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس اضطراب بیماری کرونای علیپور و نسخه ۱۴ سوالی مقیاس استرس ادراک شده کوهن بود. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار SPSS vol.۲۶ تجزیه وتحلیل شدند. برای بررسی ارتباطات و مقایسه میان داده ها از آزمون همبستگی اسپیرمن و آزمون ناپارامتری من ویتنی با سطح معنی داری آلفای کمتر از ۰۵/۰ استفاده گردید.
یافته های پژوهش: میانگین کلی فشار روانی ادراک شده کارکنان (۲۹/۹±۲۵/۲۲) و دانشجویان (۳۵/۹±۹۰/۲۳) نزدیک به حد متوسط و میانگین کلی اضطراب ناشی از کووید-۱۹ در هر دو گروه در سطح خفیف (کارکنان: ۸۵/۱۰±۳۶/۱۶ و دانشجویان: ۱۵/۱۰±۲۴/۱۵) بود؛ همچنین میان فشار روانی ادراک شده و اضطراب ناشی از کووید-۱۹ در هردو گروه کارکنان (P=۰.۰۰، r=۰.۵۵) و دانشجویان (P=۰.۰۰، r=۰.۳۷) رابطه آماری مثبت و معنی داری وجود داشت؛ اما مقایسه میزان فشار روانی ادراک شده کارکنان بهداشتی-درمانی با دانشجویان تفاوت آماری معنی داری را در دو گروه نشان نداد (P=۰.۰۸). این مقایسه برای میزان اضطراب ناشی از کووید-۱۹ در دو گروه نیز معنی دار نبود (P=۰.۵۸).
بحث و نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که هر دو گروه کارکنان بهداشتی-درمانی و دانشجویان تقریبا میزان مشابهی از فشار روانی و اضطراب را تجربه کردند؛ همچنین با افزایش میزان اضطراب ناشی از کووید-۱۹ در نمونه های پژوهش، فشار روانی ادراک شده نیز افزایش یافت و برعکس؛ بنابراین، به کارگیری روان پزشکان و روان شناسان و حضور فعال آنان در مراکز درگیر با کووید-۱۹، ارائه رایگان مشاوره روان به کارکنان بهداشتی- درمانی و دانشجویان دچار مشکل، برگزاری کارگاه ها و دوره های بازآموزی مهارت های تاب آوری و حل مسئله توصیه می گردد.
کلیدواژه ها:
Correlation ، COVID-۱۹ anxiety ، Healthcare workers ، Perceived psychological stress ، Students ، فشار روانی ادراک شده ، اضطراب ناشی از کووید-۱۹ ، کارکنان بهداشتی-درمانی ، دانشجویان ، همبستگی
نویسندگان
زیبا محمدی
Dept of Nursing, Asadabad School of Medical Sciences, Asadabad, Iran
معصومه نجفی
Dept of Nursing, Asadabad School of Medical Sciences, Asadabad, Iran
علی اکبر زارعی
Center for Medical Accidents and Emergencies, Asadabad School of Medical Sciences, Asadabad, Iran
محبوبه اخلاقی
Student Research Committee, Dept of Biostatics and Epidemiology, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
زینب مکوندی
Dept of Public Health, Asadabad School of Medical Sciences, Asadabad, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :