اثر آتش سوزی بر خصوصیات کمی پوشش های گیاهی و تعیین گونه های مقاوم به آتش در مراتع مشجر (مطالعه موردی مرتع کرماک شهرستان رودبار گیلان)
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 35
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFRPR-19-2_004
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403
چکیده مقاله:
آتش سوزی یکی از عوامل شایع در اختلال و تغییر در بسیاری از زیست بوم ها است و می تواند ترکیب گونه ها را تحت تاثیر قرار دهد. مراتع ازجمله عرصه های طبیعی هستند که هرساله در سرتاسر جهان دستخوش آتش سوزی می شوند. تحقیق حاضر در نظر دارد با شناخت شدت آتش سوزری، تاثیر آن را روی پوشش گیاهی مراتع مشجر مورد مطالعه قرار دهد. مرتع کرماک که طی سال های اخیر یکی از وسیع ترین آتش سوزی های مرتعی گیلان در آن رخ داده است برای این منظور انتخاب شد. آماربرداری به شکل تصادفی – سیستماتیک با انتخاب ۴ ترانسکت و ۴۰ قطعه نمونه به تفکیک در هر یک از دو قطعه آتش سوزی شده و شاهد اجرا شد. خصوصیات موردمطالعه شامل مقدار تولید، تراکم و تاج پوشش در هر قطعه نمونه برداری اندازه گیری گردید. پس از تجزیه وتحلیل داده ها، نتایج حاصله نشان داد که آتش سوزی منطقه تابع مدل سوخت GR۱ و از نوع سبک و گذرا است. نتایج همچنین ضمن اثر کوتاه مدت آتش بر صفات موردمطالعه مشخص نمود که گونه هایی چون Trachynia distachya، Arenaria serpyllifolia از جمله گونه های مقاوم و گونه های Ziziphora capitata، Vinca herbacea از گونه های حساس به آتش-سوزی در مرتع کرماک هستند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
Masoud Amin Amlashi
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.
Aioub Moradi
دانش آموخته دکتری، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
Masood Alidoust
کارشناس ارشد پژوهش، بخش تحقیقات منابع طبیعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :