القای کالوس، باززایی و پرآوری زرشک بی دانه Berberis vulgaris)) در شرایط درون شیشه ای
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 68
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJRFP-24-1_008
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403
چکیده مقاله:
جنس زرشک بیش از ۶۶۰ گونه دارد که فقط یک نوع آن یعنی زرشک بی دانه Berberis vulgaris))به عنوان محصول باغی پرورش داده می شود. زرشک بی دانه اغلب به روش قلمه و پاجوش تکثیر می شود که زمان بر است، اما با استفاده از روش کشت بافت می توان تعداد زیادی گیاه در یک زمان کوتاه تولید کرد. در این تحقیق اثر هورمون های مختلف رشد گیاهی در تکثیر زرشک بی دانه بررسی شد. از جوانه های جانبی به عنوان ریزنمونه استفاده شد. ریزنمونه ها بعد از مراحل مختلف سترونسازی شامل محلول های هیپوکلریت سدیم، الکل ۷۰ درصد و کلریدجیوه به محیط های کشت حاوی مقادیر مختلف هورمون هایBAP ،IAA ،Kin وGA۳ منتقل شدند. کشت ها در دمای ۲± ۲۵ درجه سانتی گراد و ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی در اتاقک رشد قرار داده شدند. نتایج نشان داد که تیمار هیپوکلریت سدیم ۳ درصد به مدت ۱۵ دقیقه بهترین تیمار ضدعفونی کننده ریزنمونه های زرشک بود. همچنین محیط MS حاوی ۱ میلی گرم در لیتر BAP بهترین محیط برای باززایی بود. در بین تیمارهای هورمونی استفاده شده، بیشترین میانگین تعداد شاخه (۶ شاخه) مربوط به محیط MS حاوی ۲ میلی گرم در لیتر BAP و ۰۱/۰ میلی گرم در لیتر IBA بود. به طور کلی از نتایج حاصل شده در این تحقیق می توان گفت هورمون BAP برای باززایی زرشک بی دانه موثرترین هورمون بود. بهترین تیمار ریشه زایی، محیط کشت mg/l IBA ۵/۰ MS + بود. به منظور سازگاری گیاهان ریشه دار شده به جی فی پات منتقل و با موفقیت به خاک انتقال یافتند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
morteza sazmand
کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آشتیان
abbas safarnezhad
نویسنده مسئول مکاتبات، دانشیار، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، مشهد پست الکترونیک: sebre۱۴@yahoo.com
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :