بررسی ویژگی های موفولوژیک و بیوشیمیایی مرتبط با عمرگلجایی در جمعیت های نرگس شهلا (Narcissus tazetta L.) در شرایط آب و هوایی خوزستان
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 89
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJRFP-29-2_009
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403
چکیده مقاله:
گل نرگس شهلا (Narcissus tazetta) از تیره Amaryllidaceae، ازنظر ویژگی های زینتی و دارویی اهمیت فراوانی در دنیا دارد. هدف از این پژوهش بررسی تنوع ۱۳ جمعیت نرگس از مناطق معتدل و گرمسیری کشور برای یافتن جمعیت های برتر از نظر کیفیت پس از برداشت، با توجه به شاخص های مورفولوژیک و بیوشیمیایی بود. این پژوهش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با ۴ تکرار در مزرعه انجام شد. در این تحقیق، شاخص های موثر بر کیفیت گل بریده شامل: تعداد ساقه گل دهنده، طول ساقه، وزن ساقه همراه گل، جذب محلول، کیفیت ظاهری، کلروفیل برگ، پرولین گلچه، کربوهیدراتهای محلول گلچه، فنول کل گلچه، محتوای مالون دی آلدئید گلچه، پروتئین گلچه، فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و کاتالاز گلچه اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت بین جمعیت ها برای کلیه صفات بجز کیفیت ظاهری معنی دار بود. بر اساس تجزیه خوشهای داده های بیوشیمیایی، جمعیت ها در دو گروه اصلی تقسیم شدند. گروه اول شامل جمعیت های کازرون، بهبهان، جهرم، ایلام، شیراز و کرمان بود. در این گروه؛ صفات مهمی هم چون کلروفیل کل، جذب محلول و فنول کل بیشترین مقدار را داشتند. گروه دوم به دو زیر گروه تقسیم گردید. در زیر گروه الف جمعیت های خوسف، قائمشهر و خرم آباد قرار داشتند و در زیر گروه ب اهواز، آبدانان، گچساران و مهران قرار گرفتنتد. زیر گروه الف صفاتی چون محتوای پرولین، مالوندی آلدئید، آنزیمهای آنتی اکسیدانی پراکسیداز و کاتالاز عوامل موثر در این گروه بودند. در زیر گروه ب ویژگی های پروتئین کل و کربوهیدراتهای محلول بیشترین مقدار را داشتند. از لحاظ عمرگلجایی جمعیتهای اهواز، آبدانان، گچساران و مهران که بیشترین مقدار پروتئین کل و کربوهیدرات های محلول را در پایان آزمایش داشتند و محتوای پرولین، مالوندی آلدئید، آنزیم های آنتی اکسیدانی پراکسیداز و کاتالاز آنها پس از گذشت ۱۰ روز در سطح پایینی بود به عنوان جمعیتهای برتر معرفی شدند. به طور کلی این ارزیابی نشان داد تنوع مورفولوژیک و بیوشیمیایی بالایی در جمعیتهای بومی نرگس وجود دارد که میتواند در نتیجه تنوع اقلیمی بسیار متفاوت در ایران و هم چنین جهش در این گیاه باشد. در مجموع درک چنین تنوع بالایی در مدیریت و حفاظت ژرمپلاسم این گیاه مفید می باشد و بهنژادگر را در تعیین راهبردهای بهرهبرداری، اصلاح و اهلی سازی و کشت و کار این گیاه یاری میکند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه برفی
M.Sc., Department of Horticultural Science, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Iran.
محمدرضا صالحی سلمی
Corresponding author, Assoc. Prof. Department of Horticultural Science, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Iran.
احمد زارع
Assist. Prof. Plant Production and Genetics Department Faculty of Agriculture, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :