بررسی ساختار و تنوع ژنتیکی جمعیت های کاج چلغوزه (Pinus gerardiana ) افغانستان با استفاده از نشانگرهای مولکولی iPBS وSCoT
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 120
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJRFP-31-1_003
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403
چکیده مقاله:
چکیدهسابقه و هدف: کاج چلغوزه در نواحی شرق و جنوب شرق افغانستان رشد میکند و نقش مهمی در توسعه اجتماعی و اقتصادی جوامع روستایی دارد که در مجاورت جنگلهای چلغوزه زندگی میکنند و از آن به عنوان سوخت، گیاه دارویی، مرتع، پناهگاه دام و آجیلی استفاده میشود. در این مطالعه تنوع و ساختار ژنتیکی جمعیتهای این درخت با نشانگرهای SCoT و iPBS ارزیابی شد.مواد و روش ها: در مجموع ۳۹ ژنوتیپ کاج چلغوزه از مناطق مختلف در پنج استان افغانستان به نام های خوست، پکتیا، لغمان، کنر و نورستان جمع آوری شد. برای استخراج DNA ژنومی، از روش CTAB اصلاح شده استفاده گردید. تعداد ۶ آغازگر از هر نشانگر SCoT و iPBS برای این بررسی استفاده شد که بهترتیب تعداد ۴۸ و ۵۵ نوار SCoT و iPBS تولید کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها و تعیین روابط ژنتیکی، تجزیه خوشه ای انجام شد.یافته ها: در این مطالعه از ۱۲ پرایمر SCoT و iPBS استفاده شد که منجر به تولید ۴۸ باند و ۵۵ باند برای نشانگرهای SCoT و iPBS شد. درصد چندشکلی به ترتیب ۸/۲۰ و ۱/۲۹ برای نشانگر SCoT و iPBS برآورد شد. میانگین کل PIC به ترتیب ۰۲۶/۰ و ۰۴۵/۰ برای نشانگر SCoT و iPBS تعیین گردید که نشاندهنده تمایز بیشتر نشانگر iPBS نسبت به SCOT است. ضرایب شباهت ژنتیکی نشاندهنده تنوع ژنتیکی کم بینجمعیتها میباشد. دندروگرام UPGMA مبتنی بر ضریب شباهت ژنتیکی نشان داد که در هر دو نشانگر ژنوتیپها بر اساس منطقه جغرافیایی از یکدیگر تفکیک نشدهاند که میتواند به دلیل ماهیت دگرگرده افشانی بالای این گونه و گستره پراکنش کم آن در این نواحی باشد. تجزیه واریانس مولکولی نشان داد که درصد تنوع ژنتیکی درونجمعیتها بیشتر از بینجمعیتها است. تجزیه مدل بیزین STRUCTURE دو گروه (K=۲) برای نمونههای مورد مطالعه کاج چلغوزه برآورد کرد که نشاندهنده همآمیزی درون نمونهها میباشد.نتیجه گیری: تفاوت کم بین پنج جمعیت مورد بررسی از نظر تنوع کل و سطوح تمایز جمعیتی با سازوکار رشدی گیاهان چندساله با عمر طولانی و پراکنش منطقهای مطابقت دارد. این نتایج می تواند به حفظ و پرورش این درخت مهم اقتصادی کمک کند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علیرضا مطیعی مهر
Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
بهروز شیران
Faculty member/ Shahrekord University
احسان شهبازی
Faculty of Agriculture, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :