شناسایی ژنوتیپ های برتر متحمل به تنش خشکی در چهار گونه از گراس های سردسیری بر اساس صفات مهم فیزیولوژیکی
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 102
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJRFP-31-1_004
تاریخ نمایه سازی: 29 شهریور 1403
چکیده مقاله:
چکیدهسابﻘه و هدف:گراسها از مهمترین گیاهان علوفه ای هستند که به منظور تولید علوفه، احداث چراگاه، احیاء مراتع و حفاظت خاک کاشته میشوند. گراس های سردسیری چندساله دارای ظرفیت تولید نسبتا بالا علوفه در شرایط نامساعد محیطی هستند و با توجه به سازگاری وسیع آنها برای اهداف مختلف کشاورزی و حفاظت خاک کشت و کار می شوند. این گیاهان دائمی با ریشه نسبتا عمیق در شرایط مناسب عمر طولانی دارند. این گیاهان قادر به استقرار و ادامه حیات در خاک های فقیر هستند، اگر حاصلخیزی خاک کافی باشد، محصول خوبی تولید خواهند کرد. هدف از این تحقیق، شناسایی و انتخاب ژنوتیپ های برتر چهار گونه گراس سردسیری چندساله از نظر پاسخ فیزیولوژیکی در شرایط تنش خشکی است.مواد و روشها: در این تحقیق تعداد سه ژنوتیپ از هر یک از گونههای فسکیوی بلند (F. arundinacea )، علف پشمکی (B. inermis)، علف باغ (D. glomerata) و علف گندمی بیابانی (A. desertorum) که از نظر عملکرد علوفه و بذر و در تنش خشکی رشد بهتری داشتند در آزمایش قبلی انتخاب شده بودند در دو آزمایش تنش خشکی ۵۰ درصد ظرفیت زراعی و آبیاری نرمال (۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال ۱۴۰۱ در مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی کشت شدند. پس از اعمال تنش خشکی در مرحله رشد رویشی، برخی از صفات فیزیولوژیکی همانند شاخص پایداری غشای سلولی، محتوی رنگریزه برگ (کلروفیل a، کلروفیل b و کارتنوئید)، محتوی پروتئین و ظرفیت اسمزی در شرایط شاهد و تنش خشکی اندازهگیری شدند.یافته ها: مقایسه میانگین دادهها نشان داد که ژنوتیپ Fa-G۱ در فسکیوی بلند، ژنوتیپ Bi-G۳ در علف پشمکی، ژنوتیپ Dg-G۱ در علف باغ و ژنوتیپ Ad-G۱ در علف گندمی بیابانی در مقایسه با سایر ژنوتیپهای هر یک از این گونهها در برابر تنش خشکی متحملتر بودند.نتیجهگیری:بر اساس نتایج بهدست آمده، شاخص ظرفیت اسمزی برگ میتواند به عنوان یکی از مهمترین شاخصهای فیزیولوژیکی در شرایط تنش خشکی برای شناسایی ژنوتیپهای متحمل به خشکی در این گونهها استفاده شود. نتیجه کلی نشان داد که علف گندمی بیابانی، علف پشمکی، فسکیوی بلند و علف باغ به ترتیب مقاومترین گونه ها به تنش خشکی هستند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
صالح امیری
, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)
رضا محمدی
Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO)
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :