بررسی راهبردهای ایدئولوژیکی صادق هدایت در تولید گفتمان برتری ایرانیان بر اساس نظریه تئون وندایک (مطالعه موردی: درام تاریخی «پروین دختر ساسان»)
محل انتشار: مجله مطالعات زبانی و بلاغی، دوره: 12، شماره: 26
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 66
فایل این مقاله در 30 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RHET-12-26_012
تاریخ نمایه سازی: 27 شهریور 1403
چکیده مقاله:
جستار حاضر با هدف سنجش کارایی مربع ایدئولوژیک در تحلیل متون نمایشی، به بررسی ناسیونالیسم نژادی در گفتمان درام تاریخی «پروین دختر ساسان» پرداخته است. این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی و با کاربست راهبردهای گفتمانی ون دایک، چگونگی انعکاس ایدئولوژی ناسیونالیسم را در گفتمان صادق هدایت نشان می دهد. در پیوند با این مسئله، پرسش اصلی مقاله آن است که ایدئولوژی مولف به چه نحو در متن درام آشکار شده است و در تبیین آن، چه استراتژی های گفتمانی دخالت داشته اند؟ برای دستیابی به این هدف، متن اثر به دقت مطالعه شد و با تمرکز بر کنشگران خودی و غیرخودی، مولفه های گفتمان محور در آن شناسایی و تحلیل گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد دشمنی هدایت با اعراب به ضدیت شدیدتری نسبت به اسلام و نژاد سامی تعمیم یافته است، چنان که وی در گفتمان خود با انگیزه های نژادی درصدد حذف این عناصر از ساحت فرهنگ و هویت ایرانی است. نویسنده با کاربست راهبردهای ایدئولوژیک، خطای «خودی» ها را در اثر خود فروکاسته و عیب های غیرخودی، یعنی اعراب را برجسته کرده است. در این میان، گرچه ایدئولوژی هدایت نسبت به مدرنیته که گفتمان متعالی اوست، بر زبان وی جاری نشده است، با تحلیل گفتمان اثر می توان به آن دست یافت. در رابطه با رویکرد نظری پژوهش، راهبردهای واژگان گرایی، قطبی سازی، تعمیم، توصیف کنشگر و تمثیل، مهم ترین مقوله های تحلیل ایدئولوژیکی در این گفتمان هستند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
Ailin Firoozian Pouresfahani
استادیار زبانشناسی همگانی دانشگاه دامغان
Reza Ghanbari Abdolmaleki
استادیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه دامغان (نویسنده مسئول)
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :