کمی سازی برگشت پذیری زیرساخت های شهری و کاربرد آن در انتخاب راهکارهای مقاوم سازی لرزه ای (مطالعه موردی: ایستگاه ۱۵ خرداد متروی شیراز)
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 48
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JTIEJO-4-2_003
تاریخ نمایه سازی: 6 شهریور 1403
چکیده مقاله:
ارزیابی برگشت پذیری در برابر سوانح به عنوان یک ابزار تصمیم گیری میتواند توسط مدیران بحران مورد توجه قرار گیرد. وارد کردن زمان احیا در روند تصمیمگیریهای فاز آمادگی، باعث تفاوت رویکرد برگشت پذیری از دیگر رویکردهای تخمین خسارت و اثرهای وابسته به زمان آن ها میشود. فرایند احیا بعد از وقوع سوانح می تواند توسط توابع احیای ساده شده یا مدلهای اجتماعی- سازمانی پیچیده تخمین زده شود. نکته بارز، استفاده از رویکرد برگشت پذیری آن است که میتواند به مدیران بحران دورنمایی از روند احیای شریانهای حیاتی بعد از سوانح، با توجه به عامل تعیین کننده زمان، بدهد تا امکانات موجود را بر اساس معیار برگشت پذیری تخصیص دهند. در حال حاضر، راهکارهای مقاومسازی شریانهای حیاتی، به خصوص ایستگاه های مترو، به وسیله معیارهای اقتصادی و فنی و با توجه به شرایط پروژه تعیین میشوند. در این تحلیلها، روند احیا و بازیابی عملکرد پس از سوانح در نظر گرفته نمیشود. در این مقاله، ابتدا مفهوم برگشت پذیری شریانهای حیاتی بعد از سوانح، ابعاد و روشهای تحلیل آن از یک سو و روشهای مقاومسازی ایستگاه ها و تونلهای مترو از سوی دیگر، بررسی شده است. در مرحله بعد، با توجه به الگوریتم پیشنهادی برای دستیابی به مقدار کمی برگشتپذیری، ابتدا ایستگاه زیرزمینی ۱۵ خرداد واقع در متروی شیراز مدلسازی شده و جابجایی سازه در اثر بار زلزله در ۱۰ نقطه کنترل و برای ۱۱ زلزله با PGA های مختلف تحلیل شده است. سپس، با توجه به مقادیر به دست آمده، احتمال گسسته و تجمعی شکست سازه با توجه به پارامتر جابجایی، در مقایسه با معیار آستانه خرابی، به دست آمده است. از روی مقادیر احتمال شکست به دست آمده و نیز با در نظر داشتن تابع احیا میتوان عملکرد سیستم را ارزیابی کرد. در نهایت، با استفاده از روابط مربوط به ارزیابی کمی برگشتپذیری ارائه شده، برگشت پذیری راهکارهای مختلف مقاومسازی محاسبه شده است و بر اساس آن اولویت بندی شده اند. روش پیشنهادی قابلیت تعمیم به کلیه شریانهای حیاتی را دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بابک امیدوار
دانشیار، دانشکده محیط زیست، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران
آسیه سلطانی
کارشناس ارشد مدیریت در سوانح طبیعی - دانشکده محیط زیست - دانشگاه تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :