اثر تزریق اسید آسکوربیک و مس بر غلظت فراسنجه های سرم و بروز ناهنجاری های متابولیکی در گاوهای دوره انتقال تحت تنش گرمایی
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 34، شماره: 1
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 50
فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ANIMAL-34-1_004
تاریخ نمایه سازی: 6 شهریور 1403
چکیده مقاله:
زمینه مطالعاتی: دوره انتقال پرتنش ترین دوره فیزیولوژیکی برای گاوهای شیری بوده و به دلیل تضعیف سیستم ایمنی اکثر بیماری های متابولیکی و عفونی در این دوره اتفاق می افتد. یکی از راهکارهای بهبود عملکرد سیستم ایمنی در طی دوره انتقال استفاده از مکمل های ویتامینی و معدنی است. هدف: این آزمایش به منظور مطالعه تاثیر تزریق ویتامین C و مس در گاوهای دوره انتقال انجام شد. روش کار: تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (تزریق ۷ میلی لیتر سرم فیزیولوژیک ۹/۰ درصد)، مس (تزریق ۷۵ میلی گرم مس به هر راس گاو)، ویتامین C (تزریق ۲۵ میلی گرم ویتامین C به ازای هرکیلوگرم وزن زنده)، و مس-ویتامین C ( تزریق همزمان ۲۵ میلی گرم ویتامین C به ازای هر کیلوگرم وزن زنده و ۷۵ میلی گرم مس به هر راس) بودند. آزمایش در فصل تابستان بر روی ۴۰ راس گاو هلشتاین (۲۰ راس زایش دوم و ۲۰ راس زایش سوم و چهارم) انجام شد. تزریق ها در روزهای ۴۰ و ۲۰ قبل از زایش مورد انتظار ، روز زایش و ۲۰ روز پس از زایش انجام گردید. نتایج: تیمارهای آزمایشی اثری بر غلظت ویتامین C، سوپراکسید دیسموتاز، فسفر، منیزیم، گلوکز، تری گلیسرید، HDL-کلسترول، اسیدهای چرب غیراستریفیه و بتاهیدروکسی بوتیرات سرم نداشتند. تزریق همزمان ویتامین C و مس باعث افزایش غلظت مس در روزهای ۱۰ و ۲۰ پس از زایش و تمایل به افزایش غلظت کلسترول سرم در روز ۱۰ و ۳۰ پس از زایش شد. غلظت کلسیم سرم در روز زایش در گاوهای دریافت کننده همزمان ویتامین C و مس در مقایسه با سایر تیمارها تمایل به افزایش داشت. بیشترین موارد بروز جفت ماندگی و ورم پستان بالینی در گاوهای گروه شاهد مشاهده شد. نتیجه گیری نهایی: به طور کلی تزریق ویتامین C و مس به دلیل بهبود عملکرد سیستم ایمنی مانع از بروز جفت ماندگی و کاهش وقوع ورم پستان در گاوهای دوره انتقال در فصل تابستان شد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
هوشنگ جعفری
بخش تحقیقات علوم دامی، مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان ایلام، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران.
فرشید فتاح نیا
هیئت علمی گروه علوم دامی دانشگاه ایلام
شریف خدامرادی
سازمان جهاد کشاورزی ایلام
گلناز تاسلی
استادیار پژوهشی بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :