برآورد تغییرات دمای سطح زمین با استفاده از تصاویر ماهواره لندست و الگوریتم های تک پنجره، تک کانال و پلانک (مطالعه موردی: دشت بجنورد)
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 85
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EIAP-12-23_002
تاریخ نمایه سازی: 1 شهریور 1403
چکیده مقاله:
دمای سطح زمین (LST) به عنوان یک متغیر مهم در مطالعه میکرو اقلیم و انتقال تابش در جو در نظر گرفته می شود، که عوامل محیطی موثر بر الگوهای پوشش زمین را با استفاده از متغیر دما نشان می دهد. در این مطالعه، از تصاویر باند حرارتی ماهواره های لندست ۵ و لندست ۸ برای برآورد دمای سطح دشت بجنورد استفاده شده است. در ابتدا، فرآیندهای تصحیح هندسی و اتمسفری، محاسبه شاخص پوشش گیاهی، شاخص انتشار سطح زمین، بخار آب موجود در هوا و دمای جو بر اساس کلوین انجام شده است. سپس، با استفاده از نرم افزار QGIS، برآورد دمای سطح زمین با استفاده از الگوریتم پلانک، الگوریتم تک پنجره و الگوریتم تک کانال به دست آمده است. نتایج نشان می دهد که مناطق دارای پوشش گیاهی کمترین دما و بیشترین مقدار دما در مناطق بدون پوشش گیاهی و زمین های بایر ثبت شده است. مقایسه دمای نزدیکترین یاخته با دمای ایستگاه سینوپتیک بجنورد و ایستگاه تبخیر سنجی اسدلی و ایستگاه گریوان نشان می دهد که دمای به دست آمده از طریق مدل های مورد استفاده بالاتر از دمای اندازه گیری شده در ایستگاه ها است و مقایسه نقشه ها نشان می دهد که بیشترین دمای دوره گرم در زمین های بایر حومه بجنورد ثبت شده است. همچنین، بر اساس میانگین خطای مربع (RMSE)، (MAD) و (NS) در میان الگوریتم های مورد مطالعه، دمای به دست آمده از الگوریتم تک کانال اختلاف کمتری نسبت به دمای ایستگاه های موجود نشان می دهد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
احمد حسین زاده
دانشجوی دکتری اقلیم شناسی دانشکده جغرافیا و علوم محیطی دانشگاه حکیم سبزواری، ایران
عبدالرضا کاشکی
استادیار اقلیم شناسی، گروه اقلیم شناسی، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی دانشگاه حکیم سبزواری، ایران
مختار کرمی
استادیار اقلیم شناسی گروه اقلیم شناسی، دانشکده جغرافیا و علوم محیطی دانشگاه حکیم سبزواری، ایران
رضا جاویدی صباغیان
استادیار گروه مهندسی عمران، دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه حکیم سبزواری، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :