بهسازی محیطی شبکه اکولوژیک در بافت فرسوده شهری با استفاده از متریک های سیمای سرزمین(منظر)، مورد پژوهی منطقه ۹ شهرداری تهران
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 127
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EIAP-14-27_013
تاریخ نمایه سازی: 31 مرداد 1403
چکیده مقاله:
امروزه بافت های فرسوده درون شهرها از مشکلات کالبدی، فقدان فضای سبزکافی و دسترسی مناسب و ضعف زیر ساخت ها رنج می برند. برای غلبه بر این مشکلات برخی از محققان، تقویت زیر ساخت های شهری از طریق پیوستگی فضاهای باز و سبز شهری درون محیط های شهری را به عنوان راه حل مناسب پیشنهاد کرده اند. هدف این پژوهش، بهبود ساختار شبکه اکولوژیک فضای سبز منطقه ۹ تهران به کمک متریک های سیمای سرزمین برای دستیابی به کیفیت بهتر زندگی و محیط زیست می باشد. نخست با استفاده از تصاویر ماهواره ای و نقشه کاربری اراضی شهر تهران داده های جغرافیایی مورد نیاز نقشه شبکه درون بافت فرسوده منطقه ۹ تهران تهیه گردید. سپس دوسطح کلان (منطقه) و سطح خرد (محلات دستغیب، امامزاده عبدالله، شمشیری، سرآسیاب مهرآباد) برای احیا لکه های فضای سبز انتخاب گردید: مهمترین لکه های فضای سبز و تغییرات آن ها در طی سال های ۲۰۰۲ ، ۲۰۱۷ با کمک متریک های سیمای سرزمین CAP, NP,) MNN, MPS, LPI, AWMSI, MSI, PD) در نرم افزار FRAGSTATS۴.۲.۱محاسبه گردید. با تعیین مهمترین لکه های سبز و شناسایی کریدورهای بهینه به کمک تئوری گراف، و مدل حداقل هزینه، لکه ها درسطح کلان و خرد شناسایی و اتصال شبکه اکولوژیک در درون بافت فرسوده ایجاد گردید. یافته های پژوهش نشان می دهد که لکه های سبز از لحاظ وسعت، تعداد، پیوستگی، ترکیب و توزیع فضایی در منطقه ۹ دچار تخریب و خرد دانگی شده و فاصله بین آن ها در سال ۲۰۱۷ افزایش یافته است که حفاظت از حریم رود دره کن، انتقال صنایع مزاحم و آزادسازی برای افزایش پوشش گیاهی و شبکه فضاهای سبز توصیه می شود.
کلیدواژه ها:
Distressed fabric green space network ، Landscape metrics ، Graph theory ، landscape ecology ، District ۹ of Tehran
نویسندگان
محمد رضا مثنوی
Professor of Architecture, Graduate Faculty of Environment, University of Tehran, Iran
معصومه محسنی فرد ناغانی
MSc. of Environmental Design, Graduate Faculty of Environment University of Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :