مدل یابی روابط ساختاری تجربه ترومای زلزله با افکار خودکشی در میان بازماندگان زلزله سرپل ذهاب: نقش میانجی ذهن آگاهی و نشخوار فکری
محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 12، شماره: 3
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 52
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-12-3_004
تاریخ نمایه سازی: 30 مرداد 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: زلزله و واکنش افراد به آن میتواند پیامدهای روانشناختی بلندمدتی به همراه داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی مدلیابی روابط ساختاری تجربه ترومای زلزله با افکار خودکشی با میانجیگری ذهنآگاهی و نشخوار فکری انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر مطالعهای مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی افراد بالای ۱۸ سال ساکن شهر سرپل ذهاب بود که زلزله آبان ماه سال ۹۶ را تجربه کرده بودند. از میان آنها تعداد ۳۲۰ نفر به شیوه نمونهگیری دردسترس انتخاب شدند. جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامه شدت مواجهه تروماتیک، مقیاس افکار خودکشی بک، مقیاس ارزیابی ذهنآگاهی و مقیاس نشخوارفکری استفاده شد. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون، مدل یابی معادلات ساختاری و از نرمافزار SPSS-۲۶ وAMOS-۲۴ استفاده شد.
یافته ها: یافته ها حاکی از برازش مدل مورد نظر بود و تجربه ترومای زلزله با نقش میانجی نشخوار فکری و ذهنآگاهی در مجموع ۶۱ درصد از واریانس افکار خودکشی را تبیین میکنند. نتایج به دست آمده حاکی از اثر غیرمستقیم متغیر تجربه ترومای زلزله بر افکار خودکشی از طریق نقش میانجی نشخوار فکری بود (۰۵/۰>P، ۵۱/۰=b). همچنین نتایج به دست آمده نشان از تاثیر غیرمستقیم متغیر تجربه ترومای زلزله بر افکار خودکشی از طریق نقش میانجی ذهنآگاهی بود (۰۵/۰>P، ۶۲/۰- =b).
نتیجه گیری: یافتههای این پژوهش حاکی از اهمیت سازههای ذهنآگاهی و نشخوارفکری بهعنوان یک مفهوم بالینی ضروری در مداخلات پیشگیرانه و درمانی مرتبط با افکار خودکشی در افراد دارای تجربه زلزله است. تحقیقات آینده میتوانند با افزودن مداخلات بالینی که هدف آنها توجه به ذهنآگاهی و نشخوارفکری است، در راستای پیشگیری و درمان مشکلات مرتبط با افکار خودکشی گام مهمی بردارند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علی صیادی
Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
حمیده شیروانی
Rudehen Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
آیدا عزیزی
Torbat-e Jam branch, Islamic Azad University, Torbat-e Jam, Iran.
منصوره سادات رجایی زاده
Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :