بررسی تغییرات زمانی-مکانی ذرات معلق (PM۱۰ و PM۲.۵) شهر تهران با استفاده از GIS (۹۹-۹۲)
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 56
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-26-3_003
تاریخ نمایه سازی: 24 مرداد 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: کلان شهر تهران یکی از آلوده ترین شهرهای جهان محسوب می شود. هدف اصلی این پژوهش بررسی رفتار زمانی و مکانی ذرات معلق (PM۲.۵ وPM۱۰ ) شهر تهران در سالهای ۹۹-۹۲ می باشد.
روش بررسی: به منظور بررسی تغییرات آلاینده های هوا در مقیاس های زمانی و مکانی داده های ایستگاه های آلودگی سنجی شرکت کنترل کیفیت هوا طی دوره آماری (۹۹-۹۲) مورد استفاده قرارگرفت. داده ها با استفاده از نرم افزارهای MATLAB و Excel و SPSS، تحلیل و نتایج حاصل از تحلیل های آماری توزیع آلاینده ها در مقیاس های زمانی و مکانی با نرم افزار Arc Gis با تابع تحلیلی درونیابی فاصله معکوس (IDW) به صورت نقشه ها، جداول و نمودار ها ترسیم شده است. این تحقیق در فصل بهار سال ۱۴۰۰ انجام شده است.
یافته ها: نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که ذرات معلق (PM۱۰ و PM۲.۵) در ساعت ۵ و ۶ عصر به حداقل غلظت (۶۵ و µg/m۳ ۲۳) و در ساعت ۱۲ شب تا ۱ بامداد به حداکثر غلظت (۸۱ و µg/m۳ ۳۰) رسیده است. بالاترین غلظت روزانه این آلاینده-ها مربوط به روز چهارشنبه (۸۱ و µg/m۳ ۳۰ ) و حداقل غلظت (۷۳ و µg/m۳ ۲۳) را روز جمعه به خود اختصاص داده است. بالاترین غلظت فصلی ذرات معلق (PM۱۰) و (PM۲.۵) را به ترتیب فصل تابستان (µg/m۳ ۹۰) و زمستان (µg/m۳ ۳۵) و کمترین غلظت فصلی هر دو آلاینده مربوط به فصل بهار(۶۵ و µg/m۳ ۲۴) می باشد. نتایج حاصل از درونیابی فاصله معکوس (IDW) نشان داد که مناطق غربی، جنوبی و در فصل تابستان مناطق مرکزی بیشتر از سایر مناطق درگیر ذرات معلق (PM۱۰) می باشند اما در همه فصول علاوه بر مناطق غربی و جنوبی، مناطق مرکزی دارای غلظت بالایی از ذرات معلق (PM۲.۵) می باشند.
بحث و نتیجه گیری: در بعضی از روزها و ماه های سال و مناطق خاصی از شهر تهران غلظت ذرات معلق بیشتر از حد مجاز می شود، بنابراین باید برنامه ریزی جهت مدیریت کنترل ذرات معلق و کاهش آلودگی هوا مورد استفاده برنامه ریزان و تصمیم گیرندگان شهری قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مریم انصاری
دانشجوی دکترای آب و هواشناسی شهری، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
محمود احمدی
دانشیار گروه آب و هواشناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)
غلامرضا گودرزی
دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اهواز، اهواز، ایران مرکز تحقیقات آلودگی هوا، دانشگاه علوم پزشکی اهواز، اهواز، ایران.