تولید کالوس و باززایی گیاه دارویی و بومی مریم گلی Salvia hypoleuca در شرایط کشت درون شیش های
سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,436
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
AGRIBIOTECH03_502
تاریخ نمایه سازی: 27 تیر 1392
چکیده مقاله:
گیاه Salvia hypoleuca از خانواده نعناعیان Lamiaceae دارای مصارف خوراکی، دارویی و زینتی فراوان و یکی از 17 گونه بومی و انحصاری سالویا در ایران میباشد. هدف اصلی این پژوهش حفظ ذخایر ژنتیکی این گونه نادر و تولید انبوه این گیاهان با معرفی بهترین محیط کشت برای تولید کالوس و اندام زایی میباشد و نیز میتوان از آن برای اهداف اصلاحی آینده بمنظور شناسایی و استخراج مواد موثره در بافتهای تمایز یافته درون شیشهای این گیاه استفاده نمود. بذرهای جمعآوری شده از خاستگاههای طبیعی در محیط کشت پایه موراشیگ و اسکوگ MS کشت شدند. نتایج حاصل از جوانهزنی بذور نشان داد که بکار بردن اسید جیبرلیک در محیط کشت تأثیر معنی داری 0/01 > P روی کاهش تأخیر در جوانه زنی و درصد جوانه زنی در مقایسه با سایر تیمارها دارد در این پژوهش تولید کالوس و باززایی درون شیشهای این گونه از ریز نمونههای برگ، دمبرگ و ریشه در محیط کشت پایه موراشیگ و اسکوگ MS حاوی مقادیری از تنظیم کنندههای رشد مختلف BA و تیدیازرون TDZ در ترکیب با IAAو NAA بررسی شد. بیشترین کالوس زایی در ریزنمونههای ریشه 323/5 میلی گرم و دمبرگ ( 308 میلی گرم) در تیمار یک میلی گرم در لیتر NAA + یک میلی گرم در لیتر BA مشاهده شد. در تیمار مذکور با منشا دم برگ 59 % کالوسها تولید شاخساره به همراه ریشه نمودند. کالوسهای با منشأ ریشه تنها قادر به تولید ریشه بودند، در حالیکه کالوسهایی با منشأ دمبرگ و برگ در محیطهای مختلف تولید اندامهابی چون ساقه و برگ و ریشه نمودند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محبوبه رحمانی
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان
یوسف حمید اوغلی
استادیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان
هدایت زکی زاده
استادیار گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :