پیش بینی کننده های جمعیت شناختی سواد سلامت در زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر زاهدان سال ۱۴۰۱

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 19

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SJSPH-21-4_004

تاریخ نمایه سازی: 10 مرداد 1403

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی یکی از مهمترین گروه های در معرض خطر بیماری می باشند. جهت داشتن سطح بالای سلامت نیازمند دارا بودن سواد سلامت می باشند. لذا هدف از انجام این تحقیق، پیش بینی کننده های جمعیت شناختی سواد سلامت در زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر زاهدان بود. روش کار: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، تعداد ۴۰۰ زن به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، از مراکز بهداشتی  شهر زاهدان  سال ۱۴۰۱ انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از فرم کوتاه پرسشنامه استاندارد  HELIAجهت سنجش سواد سلامت استفاده شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS-۲۲ و آزمون هایANOVA  و همبستگی کندال و رگرسیون چندگانه مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج: افراد مورد مطالعه دارای بازه سنی ۱۸ تا ۶۰ سال بوده است. بیشترین اطلاعات مربوط به سلامت و بیماری در زنان مورد مطالعه از طریق پرسیدن از پزشک و کارکنان بهداشتی درمانی (حدود ۵۲/۲۵%) گزارش شد میانگین سواد سلامت کل زنان ۲۳/۳۴±۶۹/۹۱، خواندن ۲۹/۸۰±۷۲/۱۷، دسترسی ۹۱/ ±۲۷ ۳۴/۷۳ ، فهم ۲۹/۴۳±۷۱/۴۱، ارزیابی ۲۵/۵۱±۶۲/۱۰، و حیطه تصمیم گیری و رفتار ۲۰/۲۷±۷۱/۴۹ بدست آمد. همچنین قویترین پیش بینی کننده سواد سلامت، تحصیلات می باشد، به طوری که با افزایش سطح تحصیلات، ۰/۵۳ واحد سواد سلامت فرد افزایش می یابد. همچنین متغیر های تحصبلات، میزان درآمد، سن و قومیت ۵۵% از سطح سواد سلامت را پیش بینی می کنند. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد نمره سواد سلامت با سن، سطح تحصیلات، وضعیت تاهل، شغل، وضعیت اقتصادی و قومیت ارتباط دارد. به طوری که سطح تحصیلات قوی پیش بینی کننده سطح سواد سلامت می باشد. بنابراین با توجه به شواهد بسیار در زمینه اهمیت سواد سلامت و عوامل مرتبط با آن و عواقب آن و با توجه به پایین بودن سطح سواد سلامت زنان در این مطالعه این افراد جهت کسب، پردازش و درک اطلاعات اولیه خدمات بهداشتی و درمانی جهت تصمیم گیری مناسب نیاز به دریافت اطلاعات ساده و قابل فهم و زمان بیشتر جهت برقراری ارتباط و درک اطلاعات سلامت دارند.

نویسندگان

حسین ایزدی راد

Ph.D. Assistant Professor, of Health Education and Promotion , Health Promotion Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran

فرشته نارویی

BSc. Student Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran

پریسا محمدی

BSc. Student Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :