بررسی تاثیر عصاره ی خالص و نانوکپسوله شده علف هرز تلخه (Acroptilon repens L.) با کیتوزان بر جوانه زنی علف هرز تاج خروس ریشه قرمز (Amaranthus retroflexus)

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 119

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JWR-5-1_006

تاریخ نمایه سازی: 30 تیر 1403

چکیده مقاله:

به منظور بررسی تاثیر عصاره خالص و فرموله شده تلخه با کیتوزان بر جوانه زنی علف هرز تاج خروس (Amaranthus retroflexus) آزمایشی در سال ۱۳۹۶ در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل فاکتور اول عصاره خالص و فرموله شده تلخه (Acroptilon repense L.) با کیتوزان و فاکتور دوم شامل هفت غلظت (صفر (شاهد)، ۶۲۵/۰، ۲۵/۱، ۵/۲، ۵، ۱۰ و۲۰ درصد (گرم پودر خشک گیاهی در یک لیتر آب مقطر)) بود. نتایج نشان داد که اثرات متقابل نوع عصاره و غلظت های مختلف در عصاره فرموله شده با کیتوزان بیشترین بازدارندگی را بر جوانه‎زنی علف هرز تاج خروس داشت. همچنین بیشترین طول ساقهچه، طول ریشهچه، وزن تر ساقه چه و ریشه چه از تیمار ۶۲۵/۰ درصد عصاره خالص و کمترین آن از تیمارهای ۵، ۱۰ و ۲۰ درصد عصاره فرموله شده تلخه با کیتوزان حاصل شد. بیشترین بازدارندگی وزن خشک ساقه‎چه و ریشه‎چه از غلظت های ۵، ۱۰ و ۲۰ درصد عصاره خالص و فرموله شده تلخه با کیتوزان (کنترل ۱۰۰ درصدی نسبت به شاهد) و کمترین بازدارندگی از غلظت ۶۲۵/۰ درصد از عصاره فرموله شده تلخه با کیتوزان حاصل شد.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

محمدتقی آل ابراهیم

استاد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

امیر حاج زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

فاطمه احمدنیا

دانش آموخته دکتری، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

سلیم فرزانه

دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران