تدوین مدل توانایی تصمیم گیری بر اساس سبک های فرزندپروری ادراک شده با میانجی گری ذهن -آگاهی و شایستگی هیجانی - اجتماعی در نوجوانان

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 8

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICISME07_047

تاریخ نمایه سازی: 23 تیر 1403

چکیده مقاله:

این پژوهش با هدف تدوین مدل توانایی تصمیم گیری بر اساس سبک های فرزندپروری ادراکشده با میانجی گری ذهن آگاهی وشایستگی هیجانی - اجتماعی در نوجوانان انجام شد که از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت ، توصیفی - همبستگی بود.جامعه ی آماری شامل دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بود و نمونه ای به حجم ۳۲۰نفر با استفاده از روش تصادفی خوشه ای چندلایه انتخاب گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های توانایی تصمیم گیری (MDMQ)، ذهن آگاهی (FMI-SF)، سبک های اقتدار والدینی (PAQ) و شایستگی هیجانی - اجتماعی (SECQ) بود. برای تحلیل آماری از مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS۲۴ و LISREL۸.۸ استفاده شد. یافته ها نشانگرنیرومندی رابطه سبک فرزندپروری مقتدرانه با میانجی گری ذهن آگاهی و شایستگی هیجانی با توانایی تصمیم گیری بود.همچنین سبک فرزندپروری مستبدانه با میانجی گری ذهن آگاهی با توان تصمیم گیری رابطه معنادار منفی و سبک فرزندپروری آسانگیر با میانجی گری شایستگی هیجانی با توانایی تصمیم گیری رابطه معنادار مثبت داشت . در نتیجه ، به مسئولان مدارسپیشنهاد می شود که با اجرای برنامه های مناسب ، خانوادهها را از چگونگی اثرات کارکرد آنان بر کسب توانایی تصمیم گیری فرزندان آگاه سازند و با آموزش راهبردهای ذهن آگاهانه و پرورش توانمندی های هیجانی ، در تقویت توانایی تصمیم گیری دانش آموزان، هدفمند عمل نمایند.

کلیدواژه ها:

توانایی تصمیم گیری ، سبک های فرزندپروری ادراکشده ، ذهن آگاهی ، شایستگی هیجانی - اجتماعی

نویسندگان

فاطمه کرمی

کارشناسی ارشد روانشناسی شناختی، گروه روانشناسی تربیتی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی،دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.

کامران شیوندی چلیچه

استادیار، گروه روانشناسی تربیتی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامهطباطبایی، تهران، ایران.