استراتژیهایورود به بازارهای جهانی برای صنعت کاشی سرامیکی کشور ( مطالعه موردی بازارهای حوزه خلیج فارس )
محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی مدیریت بازاریابی
سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,768
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
IMMC01_024
تاریخ نمایه سازی: 6 آذر 1385
چکیده مقاله:
طی سالیان گذشته جذابیت بالای صنعت کاشی، سرمایه گذاران زیادی را به سوی این صنعت ترغیب نموده است . افزایش تولیدات داخلی از یک سو و حضور رقبای خارجی در بازار داخلی از سوی دیگر صنعت کاشی سرامیکی ایران را با مازاد عرضه مواجه نموده است . آمار و اطلاعات گمرک ج . ا . ا نیز نشان می دهند که طی سالهای گذشته این صنعت به طور همزمان با کاهش صادرات و افزایش واردات مواجه شده است لذا امروزه حضور در بازارهای خارجی برای این صنعت به عنوان یک ضرورت مطرح می باشد . با توجه به اینکه حضور موفق در یک بازار، نیازمند اتخاذ استراتژی مناسب از سوی شرکتها می باشد، در این تحقیق سعی شده است تا با مطالعه استراتژی های رقابتی رقبا در بازارهای حوزه خلیج فارس، استراتژی های مناسب جهت حضور مستمر و مداوم در بازارهای این منطقه تدوین گردد . بدین منظور در این تحقیق با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه، نظرات خبرگان صنعت و تجربیات مدیران شرکتهای فعال در بازارهای منطقه خلیج فارس در چهار حوزه موقعیت رقابتی و مزیت ملی ایران در صنعت کاشی، استراتژی های ورود به بازارهای خارجی، استراتژی های عام رقابت و استراتژی های بازاریابی جمع آوری و تحلیل گردیده و در نهایت نتایج ذیل بدست آمده است : کشور ایران در صنعت کاشی سرامیک از مزیت نسبی در تولید برخوردار بوده ولی این مزیت از روند نزولی برخوردار است لذا مدیران شرکت ها و دولت می بایست با استفاده از توسعه دانش فنی و بازاریابی و ایجاد زیرساختهای مناسب و مدرن، موجب تقویت مزیت نسبی در این حوزه شده تا از روند نزولی آن جلوگیری به عمل آید . استراتژی های » ایجاد نمایندگی توسط شرکت های اصلی در خارج « و » صادرات مستقیم توسط شرکت های صادرکننده « به عنوان بهترین راهبردهای ورود به بازارهای خلیج فارسمحسوب می شوند . از سوی دیگر راهبردهای » بهبود مستمر تولیدات « ، » تحویل سریع و به موقع محصول به متقاضیان « و » جلب اعتماد یا اعتمادسازی در بازار به ویژه در میان توزیع کنندگان « به عنوان راهبردهای اصلی رقابت تعیین گردیدند . کیفیت کاشی سرامیکی ایرانی از لحاظ فنی یا ساخت،از کیفیت بالایی برخوردار می باشد و به نظر می رسد که از این نظر شرکتهای ایرانی در بازار رقابتی با مشکلی روبرو نباشند . اما کیفیت کالاهای ایرانی در ذهن مصرف کنندگان بازارهای منطقه از جایگاه مطلوبی برخوردار نبوده و نگرش آنها نسبت به کیفیت محصولات ایرانی، تصویر » کالایی در حد متوسط « است .
کلیدواژه ها:
صنعت کاشی ، استراتژی های رقابت ، هزینه منابع داخلی ) (DRC ، استراتژی های بازاریابی ، استراتژی های ورود به بازارهای خارجی ، بازارهای حوزه خلیج فارس
نویسندگان
منیره پناهی
سازمان مدیریت صنعتی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :