آزمون تجربی تاثیر مولفه های سرمایه انسانی بر بهره وری نیروی کار در بخش خدمات؛ با استفاده از رگرسیون چندکی (QR)
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 97
فایل این مقاله در 34 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_QJERP-26-87_005
تاریخ نمایه سازی: 18 تیر 1403
چکیده مقاله:
اهمیت رابطه سرمایه انسانی و بهرهوری نیروی کار در سطح کلان بارز است. اما این موضوع در بخشهای اقتصادی به خصوص بخش خدمات، به دلیل سهم آن در اقتصاد ایران می تواند مهمتر باشد. در این راستا، در مقاله حاضر تاثیر مولفه های سرمایه انسانی(تحصیل، سلامت و تجربه) بر ارتقای بهرهوری شاغلان بخش خدمات با رویکرد خرد مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور، با استفاده از میزان دریافتی با منشاء درآمد کاری شاغلان مزد و حقوق بگیر خصوصی بخش خدمات(جانشین بهرهوری نیروی کار)، الگوی بهرهوری نیروی کار بخش خدمات در اقتصاد ایران با تکنیک اقتصادسنجی رگرسیون چندکی(QR) برآورد شده است. در برآورد این الگو از ریزدادههای طرح آمارگیری هزینه - درآمد خانوارهای شهری استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در چندک های مختلف، مولفه های سرمایه انسانی(آموزش، سلامت و تجربه) بر بهرهوری نیروی کار در بخش مزد و حقوق بگیری شاغلان بخش خدمات تاثیر مثبت و معناداری داشته است. ضمن آن که در چندک های(QR) مختلف نه تنها ضرایب شاخصهای سلامت نوسانی تر و ناپایدارتر بوده بلکه ضریب این شاخصها در چندکها به خصوص در چندکهای پایینتر، بیشتر از سایر شاخصهای سرمایه انسانی شاغلان این بخش از اقتصاد بوده است. به طوری که در چندکی های پایین تر(Ql)، میزان واکنش بهرهوری نیروی کار به شاخصهای سلامت بیش از چندکی های بالاتر(Qh) بوده و بدیهی است که آسیب پذیری افراد شاغل در این طیف بیشتر از سایر شاغلین خواهد بود.
کلیدواژه ها:
labor productivity ، human capital ، services sector ، Quantile Regression ، بهره وری نیروی کار ، سرمایه انسانی ، بخش خدمات ، رگرسیون چندکی
نویسندگان
علاءالدین ازوجی
دانشگاه تربیت مدرس- دانشکده اقتصاد و مدیریت
عباس عصاری
دانشگاه تربیت مدرس- دانشکده اقتصاد و مدیریت
محمدرضا واعظ مهدوی
دانشگاه شاهد
اسفندیار جهانگرد
دانشگاه علامه - دانشکده اقتصاد
غلامرضا حدادکشاورز
دانشگاه شریف- دانشکده اقتصاد و مدیریت
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :