اثر باکتری های حل کننده فسفات و سیلیکات بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک، بیوشیمیایی، عملکرد دانه و روغن گیاهان دارویی خارمریم (Silybum marianum) و شنبلیله (Trigonella foenum- graecum) در شرایط کشت مخلوط
محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 13، شماره: 60
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 192
فایل این مقاله در 27 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JISPP-13-60_020
تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1403
چکیده مقاله:
به منظور ارزیابی اثر باکتریهای حلکننده فسفات و سیلیکات بر عملکرد دانه و ترکیبات بیوشیمیایی خارمریم و شنبلیله در شرایط کشت مخلوط، آزمایشی در سال ۱۳۹۹ در استان کهگیلویه و بویراحمد، شهر یاسوج به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اول در پنج سطح شامل تیمار باکتری حلکننده فسفات، باکتری حلکننده سیلیکات، باکتری حلکننده فسفات+ حلکننده سیلیکات و کاربرد همزمان کود فسفاته و سیلیکاته شیمیایی همراه با شاهد (بدون کود) بر الگوهای مختلف کشت به عنوان عامل دوم شامل کشت خالص خارمریم، کشت خالص شنبلیله، مخلوط خارمریم و شنبلیله با آرایش (۱:۱) و (۲:۲) مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج نشان داد کاربرد همزمان باکتریهای حلکننده فسفات و سیلیکات باعث افزایش کلروفیل a شنبلیله (۴۵%) و خارمریم (۲۱%)، کلروفیل کل شنبلیله (۲۰%) و خارمریم (۲۲%) و کاروتنوئید شنبلیله (۶۰%) شد و الگوی مخلوط (۲:۲) باعث افزایش معنیدار کلروفیل b شنبلیله (۱۶%) شد. بیشترین میزان فنل خارمریم از کشت مخلوط (۲:۲) و کاربرد همزمان باکتریها و بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی در شنبلیله از کشت مخلوط (۱:۱) و کاربرد همزمان باکتریها بدست آمد. کاربرد باکتریهای حلکننده به صورت جدا و همزمان، فنل خارمریم و خاصیت آنتیاکسیدانی عصاره شنبلیله را در تمام الگوهای کشت افزایش داد. بیشترین درصد روغن دانه در هر دو گیاه از الگوی مخلوط (۲:۲) و کاربرد همزمان باکتریها و بیشترین عملکرد دانه خارمریم از الگوی مخلوط (۲:۲) و کود شیمیایی به دست آمد.
بهطورکلی نتیجهگیری میشود احتمالا گونههای میکروبی، از طریق افزایش توان فتوسنتزی سبب بهبود عملکرد دانه و درصد روغن دانه
میشوند. به علاوه شرایط بهتر این دو گیاه در کشت مخلوط به همراه بهرهگیری از فراهمی برخی عناصر در اثر عمل گونههای میکروبی سبب افزایش تولید متابولیتهای ثانویه و بهبود خواص آنتیاکسیدانی، میزان فنل و فلاونوئید روغن دو گیاه میگردد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حسین محمودی
Deparment of Agronomy, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
علی عباسی سورکی
Deparment of Agronomy, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
سینا فلاح
Deparment of Agronomy, Shahrekord University, Shahrekord, Iran
امین صالحی
Deparment of Agronomy, Yasouj University, Yasouj, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :