نقش حکومت در برقراری توازن قدرت میان طرفهای دعوا در داوریهای برخط
محل انتشار: فصلنامه مطالعات حقوق عمومی، دوره: 54، شماره: 2
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 142
فایل این مقاله در 25 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JPLSQ-54-2_020
تاریخ نمایه سازی: 11 تیر 1403
چکیده مقاله:
از جمله چالشهای مهم داوری برخط در سالهای اخیر، سوءاستفاده درصد زیادی از شرکتها و تجار از موقعیت برتر اقتصادی خود (بهویژه در حوزه تجارت الکترونیک) در مقابل طرفهای ضعیفتر قرارداد بوده است؛ برای نمونه اقدام به درج برخی شروط ناعادلانه بدون اطلاعرسانی شفاف به طرف مقابل در قرارداد کردهاند یا بعضا، بیش از حد متعارف به مراکز ارائهدهنده خدمات داروی برخط نزدیک شدهاند، بهنحوی که شائبه تبانی و یا اعمال نفوذ آنها در تصمیمگیری مسئولان و داوران این مراکز (دیوانها) را تقویت کرده است. معضلات مذکور، موجب بروز برخی دغدغهها و سوالاتی در ذهن سیاستگذاران و حقوقدانان، در خصوص نقش حکومت در برقراری توازن قدرت میان طرفهای دعوا و نیز، فلسفه و اصول پایش عملکرد دیوانهای داوری برخط شده است. پژوهش حاضر، ضمن توصیف برخی از شروط ناعادلانه مذکور و شرایط نامتوازن میان طرفین دعوا و سپس، تحلیل رویه قانونی و قضایی کشورهای پیشرو در حوزه حلوفصل برخط اختلافات (آمریکا و اتحادیه اروپا) و بررسی حقوق داخلی ایران، میکوشد تا در راستای حمایت موثر از طرفهای ضعیفتر در داوریهای برخط، پیشنهادهایی مفید و کاربردی، با امعاننظر به اصل دادرسی عادلانه، اهداف دولت الکترونیک و اصول شفافیت و مشارکت (از اصول مهم حکمرانی مطلوب) ارائه کند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد حسن ابوترابی زارچی
دانشجوی دکتری حقوق عمومی، دانشکده حقوق، الهیات و علوم سیاسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایرا
سیدنصراله ابراهیمی
دانشیار گروه حقوق خصوصی و اسلامی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
ولی رستمی
استاد گروه حقوق عمومی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، ایران. استاد گروه حقوق عمومی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :