شناسایی فرصت و چالش های برنامه ریزی دانشگاهی و ارائه الگوی سیستمی به منظور برنامه ریزی آموزش عالی: براساس نظریه داده بنیاد
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 154
فایل این مقاله در 23 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EPSJ-10-20_001
تاریخ نمایه سازی: 3 تیر 1403
چکیده مقاله:
پژوهش حاضر با هدف تحلیل چالشهای نوظهور آموزش عالی و کنشگری اعضاء هیات علمی در برنامه ریزی آموزشی و ارائه مدلی مفهومی براساس درک، تفسیر و معناسازی اعضاء هیات علمی جهت توسعه آموزش عالی کشور انجام شده است. برای رسیدن به هدف مذکور از روش نظریه دادهبنیاد استفاده شده است. اطلاعات از اعضاء هیات علمی دانشگاه تهران و خوزستان جمع آوری شدند. در مجموع ۲۳ نفر با روش نمونه گیری هدفمند با لحاظ قاعده اشباع و حداکثر تنوع انتخاب مورد مصاحبه قرار گرفتند. تحلیل دادهها با استفاده از رویههای نظاممند کوربین و اشتراوس انجام شد که شامل کدگذاری مفاهیم و شکل دادن به نظریه است. در مرحله کدگذاری باز ۳۱۵ مفهوم به دست آمد که در قالب ۱۶ مقوله اصلی، حول یک مقولهی هسته به نام (چالشهای پیشروی برنامهریزی دانشگاهی و کیفیت ادراک شده) شکل گرفتهاند. با توجه به سطح بندی انجام شده پیشایندها (توسعه فرهنگ کیفیت)، فرآیندها (توانمندسازها) و برآیندها (مسئله بهبود کیفیت) الگوی نهایی ارزشیابی کیفیت برنامهریزی دانشگاهی طراحی شد. براساس این الگو بازتعریف جایگاه دانشجویان و استادان در مجموعه گفتمان آموزش عالی زیربنایی ترین عنصر در پیاده سازی کیفیت برنامهریزی دانشگاهی است. این شاخص بر خوداثربخشی و تفکرعلی کنشگران دانشگاهی تاثیر می گذارد. در نهایت نیز جامعهپذیری دانشگاهی، تسهیم دانش و کارآمدی برنامهریری درسی مبتنی بر نیاز را فراهم می آورد. جهت عملیاتی نمودن این امر بازنگری در قوانین اجرایی و توجه به عقلانیت و گفت وگوی ذینفعان ضروری میباشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مرضیه شهریاری
استادیار گروه علوم اجتماعی، دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
کریم رضادوست
دانشیار گروه علوم اجتماعی، دانشگاه شهیدچمران اهواز، اهواز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :