پیش بینی عوامل مرتبط با پذیرش واکسیناسیون کووید-۱۹ در بین زنان باردار و شیرده مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت زاهدان، استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی
محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 36، شماره: 144
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 65
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNIU-36-144_007
تاریخ نمایه سازی: 26 خرداد 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف در طول همه گیری کووید-۱۹، اقداماتی برای انجام واکسیناسیون فوری در زنان باردار و شیرده ضروری بود، زیرا هر دو گروه در معرض خطر بودند. واکسیناسیون در زنان باردار و شیرده می تواند مانند سایر افراد در پیشگیری از ابتلا به بیماری شدید جلوگیری کند. هدف مطالعه حاضر تعیین عوامل مرتبط با پذیرش واکسیناسیون کووید-۱۹ در بین زنان باردار و شیرده با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی بود.
روش بررسی این مطالعه از نوع مقطعی بود که جامعه آماری آن متشکل از ۲۶۰ نفر از زنان باردار و شیرده مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر زاهدان در سال ۱۴۰۱ بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس انجام شد. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه مشخصات جمعیت شناختی و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون ناپارامتری ویلکاکسون، من-ویتنی، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون با نرم افزار SPSS نسخه ۲۲ تحلیل شدند.
یافته ها نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد متغیرهای جمعیت شناختی ۱۲/۶ درصد از واریانس سازه رفتار را تبیین می کند (۰/۰۵>P). سازه های مدل اعتقاد بهداشتی مانند حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده، خودکارآمدی، راهنمای عمل، سن و سطح تحصیلات ۳/۲۶ درصد واریانس رفتاری را گزارش می کند که متغیرهای سن، خودکارآمدی و منافع درک شده اثر معناداری بر رفتار داشتند (۰/۰۵>P). درمجموع، متغیرهای مذکور ۹/۳۸ درصد از واریانس رفتار پذیرش واکسن را پیش بینی کردند.
نتیجه گیری نتایج نشان داد عوامل سن پایین، سطح تحصیلات بالا و سازه های مدل HBM شامل خودکارآمدی و منافع درک شده می توانند رفتار پذیرش واکسن کووید-۱۹ را در زنان باردار و شیرده در جنوب شرق ایران پیش بینی کنند. این یافته ها می توانند به سیاستگذاران و ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی کمک کند تا از این مدل در طراحی برنامه ای برای بهبود پذیرش واکسیناسیون در گروه های پرخطر استفاده کنند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سارا مقیمی
Student Research and Technology Committee, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran.
مریم سراجی
Health Education and Health Promotion, Health Promotion Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran.
زهرا عرب برزو
Department of Epidemiology & Biostatistics, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :