بررسی آنتی اکسیدان های آنزیمی و غیرآنزیمی در بیماران مبتلا به کارسینوم سلول های سنگفرشی و لکوپلاکیای دهان
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 82
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SHIMU-32-1_007
تاریخ نمایه سازی: 26 خرداد 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: کارسینوم سلول های سنگ فرشی دهان (OSCC) شایع ترین بدخیمی حفره دهان است که معمولا از شایع ترین ضایعه پیش بدخیم لکوپلاکیای دهانی (OL) ایجاد می شود. برای تغییرات دیسپلازی و بدخیمی، سطح آنتی اکسیدان های خون و بافت بیماران تغییرات چشمگیری می یابد که ممکن است در تشخیص زودهنگام بدخیمی ها موثر واقع گردد. هدف از انجام مطالعه حاضر ارزیابی آنتی اکسیدان ها (آنزیمی و غیرآنزیمی) در خون بیماران مبتلا به OSCC و OL است.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت شاهد-موردی روی ۷۵ نمونه خون بیماران مبتلا به OSCC و OL مراجعه کننده به مرکز سرطان بیمارستان امام خمینی ایلام انجام شد. آنتی اکسیدان های آنزیمی ]کاتالاز (CAT)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پروکسیداز (GPx)[ و غیرآنزیمی (اسید آسکوربیک، بتاکاروتن و ویتامین E) در خون بیماران ارزیابی گردید. داده های به دست آمده از این مطالعه توسط آزمون ANOVA ارزیابی و سطح معناداری P<۰.۵ در نظر گرفته شد.
یافتههای پژوهش: نتایج نشان داد که میانگین سنی در گروه HC، در هر دو جنس همسان و در گروه OL، سن زنان ۴ سال کمتر و در گروه OSCC، سن زنان ۲ سال بیشتر از مردان بود. CAT به عنوان شاخص آنتی اکسیدانی در گروه OL در مقایسه با گروه HC و گروه OSCC به طور قابل معناداری افزایش یافت (P<۰.۰۰۱)؛ همچنین فعالیت CAT و SOD در نمونه های خون OSCC نسبت به گروه کنترل، به طور معناداری کاهش داشت (P<۰.۰۰۰). GPx نیز در دو گروه OL و OSCC نسبت به گروه HC، کاهش معناداری نشان داد (P<۰.۰۰۱). نتایج مربوط به عامل های آنتی اکسیدانی غیرآنزیمی بتاکاروتن، ویتامین E و اسید آسکوربیک در دو گروه OL و OSCC به صورت معناداری در مقایسه با گروه HC کاهش داشت (بتاکاروتن (P<۰.۰۰۰)، ویتامین E (P<۰.۰۰۱) و اسید آسکوربیک (P<۰.۰۰۱)).
بحث و نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد که میزان بیان آنتی اکسیدان های آنزیمی و بتاکاروتن با درجه دیسپلازی لکوپلاکیای دهان ارتباط معناداری ندارد؛ بنابراین، از روی اندازه گیری سطح آنتی اکسیدان های بیماران مبتلا به OL نمی توان احتمال بروز ضایعات بدخیم دهان را پیش بینی کرد.
کلیدواژه ها:
Antioxidant ، Free radical ، Squamous cell carcinoma ، Leukoplakia ، آنتی اکسیدان ، رادیکال آزاد ، کارسینوم سلول های سنگ فرشی ، لکوپلاکیا
نویسندگان
فریبا ابدال
Dept of oral and maxillofacial pathology, faculty of dentistry, Ilam university of medical sciences, Ilam, Iran
مهسا حمیدی
Dept of oral and maxillofacial pathology, faculty of dentistry, Ilam university of medical sciences, Ilam, Iran
سالار بختیاری
Dept of Biochemistry, Ilam university of medical sciences, , Ilam , Iran
لیلا ناصری
Clinical research development unit, Ayatollah Taleghani Hospital, Ilam university of medical sciences, Ilam , Iran
الهام شفیعی
Clinical research development unit, Ayatollah Taleghani Hospital, Ilam university of medical sciences, Ilam , Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :