اقتصاد سیاسی خصوصی سازی شرکت های دولتی به روش رد دیون
محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی و بودجه، دوره: 28، شماره: 4
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 115
فایل این مقاله در 33 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JPBUD-28-4_002
تاریخ نمایه سازی: 12 خرداد 1403
چکیده مقاله:
هدف این پژوهش بررسی مشابهت ها در واگذاری شرکت های دولتی به روش رد دیون (مطالعه موردی واگذاری شرکت های هواپیمایی آسمان، ماشین سازی تبریز، حمل ونقل ریلی رجا، و دخانیات به صندوقهای بازنشستگی) و چالش های اداره این شرکت های در دوران پس از واگذاری، با استفاده از روش نظریه دادهبنیاد است. داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه با ذینفعان واگذاری و اسناد سازمانی گردآوری شدهاند. اهم یافته های پژوهش عبارتاند از: ۱) شرکت ها به صورت غیررقابتی و بدون رضایت صندوق های بازنشستگی به آنها واگذار شده اند؛ ۲) به رغم مشکلات ساختاری شرکت ها و با وجود صراحت قانون، اصلاح ساختار پیش از واگذاری انجام نشده است؛ ۳) سازمان خصوصی سازی نظارتی بر عملکرد بنگاه های واگذارشده نداشته است؛ ۴) اهلیت تخصصی خریداران ارزیابی نگردیده است؛ ۵) رویه واحدی برای ارزشگذاری شرکت ها وجود نداشته است؛ و ۶) پیش از واگذاری تمهید مناسب برای انتقال وظایف حاکمیتی شرکت ها به بخش های حاکمیتی ذیربط اندیشیده نشده است. از آنجایی که در هیچ یک از این واگذاری ها، دولت پیشنیازهای واگذاری را رعایت نکرده است، خصوصی سازی به مفهوم انتقال مالکیت به بخش خصوصی برای ارتقای کارایی و انتفاع از شرایط رقابتی اتفاق نیافتاده و دولت تعهدات خود را برای دستیابی به اهداف خصوصی سازی در برابر تامین مالی برای رفع کسری بودجه نقض نموده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علی جعفری شهرستانی
Faculty of Economics, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran
فرشاد مومنی
Department of Economic Development and Planning Group, Faculty of Economics, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran
حجت اله میرزایی
Department of Economic Development and Planning Group, Faculty of Economics, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :