بررسی تاثیر فسفیت پتاسیم بر ویژگی های ریخت شناسی و جذب عناصر در گیاه نارنج (Citrus aurantium L.) درشرایط تنش شوری
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 61
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IRSHS-25-1_005
تاریخ نمایه سازی: 29 اردیبهشت 1403
چکیده مقاله:
نارنج از پایه های متحمل به سرما، خشکی و مناسب کاشت در خاک های با زهکشی ضعیف است. از آنجا که شوری یکی از تنش های مخرب بر رشد مرکبات است پس ارائه راهکار مناسب به منظور کاهش اثرات مضر آن می تواند موثر باشد. لذا به منظور بررسی تاثیر آب شور و فسفیت پتاسیم بر گیاه نارنج، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به صورت گلدانی انجام شد. گیاهان مورد استفاده، دانهال های شش ماهه نارنج (ارتفاع حدود ۶۰سانتی متر) سالم و عاری از بیماری بودند. تیمارها شامل شوری (۵/۱ ،۳، ۵/۴ و ۶ دسی زیمنس بر متر) و فسفیت پتاسیم (صفر، ۵/۱ و ۳ گرم بر لیتر) بودند. نتایج نشان داد که سطح شوری شدید منجر به کاهش وزن تر و خشک ساقه (به ترتیب ۶۳ و ۲۲/۶۰ درصد)، محتوای نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کلسیم و آهن (به ترتیب ۴، ۷/۱۵، ۸، ۶/۱۸ و ۲/۱۲ درصد) در نارنج شد. تیمار فسفیت پتاسیم (۵/۱ گرم در لیتر) باعث افزایش محتوای پتاسیم، فسفر، نیتروژن، آهن (به ترتیب ۶/۳۲، ۶/۲۰، ۷/۱۹ ، ۵/۴۶ درصد)، وزن تر و خشک ساقه (به ترتیب ۹/۶۳ و ۲/۶۰ درصد)، وزن تر و خشک ریشه (به ترتیب ۱۸/۵۸ و ۰۱/۶۱ درصد) شد. به طور کلی، کاربرد فسفیت پتاسیم (۵/۱ گرم در لیتر) منجر به بهبود خصوصیات ریخت شناسی، جذب عناصر و کاهش اثرات نامطلوب شوری در نارنج شد.
کلیدواژه ها:
Dry weight ، Fresh weight ، Macro elements ، Micro elements ، Salt Stress ، تنش نمک ، عناصر پرمصرف ، عناصر کم مصرف ، وزن تر ، وزن خشک
نویسندگان
سارا اترش
Horticultural sciences, University of Hormozgan
منصوره شمیلی
Horticultural sciences, University of Hormozgan
عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی
Horticultural sciences, University of Hormozgan
آزاده گودرزی
Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO
عبدالنبی باقری
Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :