بسته تغییر اقلیم چگونه بر جوامع انسانی اثر می گذارد: رهیافت باستان شناختی تاریخی به دیرین اقلیم شناسی

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 110

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JRA-9-2_009

تاریخ نمایه سازی: 27 فروردین 1403

چکیده مقاله:

تغییرات اقلیمی مانند بسته ای آکنده از مخاطرات است که همه جنبه های زندگی بشر را تحت تاثیر قرار می دهد. پیامدهای تغییر اقلیم به دو بخش تقسیم می شود؛ مستقیم: مخاطرات اقلیمی مانند باران های سیل آسا، خشکسالی، امواج سرما و گرما و طوفانهای گرد و غبار که خود پیامدهایی مانند قحطی، سوءتغذیه، بیماری های جسمی و روانی، آوارگی و مرگ و میر را به دنبال دارند؛ غیرمستقیم: زیان های اقتصادی-اجتماعی بلندمدت، مانند بیکاری، مهاجرت های اجباری، کاهش جمعیت، ناامنی منطقه ای، درگیری های داخلی، جنگ و فروپاشی سیاسی-اجتماعی. در دوره های تغییر اقلیم، معمولا با رفتارها و اتفاقاتی مواجه می شویم که ظاهرا مستقل از پیامدهای رویداد اقلیمی هستند؛ اما عمدتا با آن ارتباط غیرمستقیم دارند. تحقیق در مورد تغییر اقلیم کنونی ناشی از گرمایش زمین می تواند برای باستان شناسان و مورخان در شناخت پیامدهای مستقیم و غیرمستقیم این پدیده و تعمیم این اطلاعات به گذشته مفید باشد. پیامدهای رویدادهای اقلیمی در مطالعات باستان شناسی اغلب از نشانه هایی مانند تغییر در سیستم معیشتی، رها شدن سکونتگاه ها در یک منطقه بدون شواهد خشونت، کاهش جمعیت منطقه ای، تغییر الگوی توزیع سکونتگاه ها و غیره استنباط می شود. گزارشهای تاریخی سیل، خشکسالی، قحطی، شیوع بیماریهای همهگیر، افزایش شورشها و جنگهای داخلی را میتوان با دورههای تغییرات آب و هوایی تطبیق داد. در این مقاله همراه با توضیحاتی در خصوص جزئیات بسته تغییر اقلیم، نمونه های باستانی و تاریخی مرتبط ارائه شده است. این تحقیق بر اهمیت بهره گیری از پژوهش های دیرین اقلیم در مطالعات باستان شناسی و تاریخی تاکید می کند. در حال حاضر، تعداد و تفکیک زمانی پژوهش های دیرین اقلیم انجام شده در ایران به حدی است که می توان اقلیم هولوسن را با اطمینان نسبتا بالایی بازسازی کرد. تاثیرگذارترین تغییرات اقلیمی هولوسن شامل رویدادهای ۸۲۰۰، ۶۲۰۰، ۵۲۰۰، ۴۲۰۰، ۳۲۰۰ سال پیش، سرمایش اوایل قرون وسطی (حدود ۴۵۰-۸۵۰ م) و عصر یخبندان کوچک (حدود ۱۲۵۰-۱۸۷۰ م) هستند. ارتباط بین پژوهش های دیرین اقلیم و مطالعات باستان شناسی و تاریخی می تواند به روشن شدن موضوعات مهمی مانند آنچه منجر به دوره های تاریک و آشفته و سقوط فرهنگ ها و تمدن های باستانی شد، کمک کند. نوسانات اقلیمی در گذشته چالش های جدی برای فرهنگ های باستانی و تمدن های تاریخی ایجاد کرده ، سازگاری سیاسی آن ها را محدود نموده و انعطاف پذیری اجتماعی را کاهش داده و در نهایت منجر به عواقب شدیدی برای جوامع بشری شده اند.

کلیدواژه ها:

Holocene climate events ، extreme weather events ، archaeology ، history ، paleoclimate research ، رویدادهای اقلیمی هولوسن ، رویدادهای آب و هوایی حدی ، باستان شناسی ، تاریخ ، پژوهش های دیرین اقلیم

نویسندگان

بابک شیخ بیکلو اسلام

Lecturer of History Department, Payam-e Noor University, Karaj, Iran; Paleoclimate studies researcher.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ajorloo, B. (۲۰۱۳). The Early Neolithic Period in the Urmia ...
  • Ajorloo, B. (۲۰۰۸). Neolithization Process in Azerbaijan. Ph.D. Thesis of ...
  • Alam, G. M. (۲۰۱۷). Livelihood cycle and vulnerability of rural ...
  • An, C. B., Tang, L., Barton, L., & Chen, F. ...
  • deMenocal, P. B. (۲۰۰۱). Cultural responses to climate change during ...
  • Jackson, S. T., & Rafferty, J. P. (۲۰۲۳, September ۱). ...
  • Kennett, D. J., Masson, M., Lope, C. P., Serafin, S., ...
  • Lawrence, D., Philip, G., & de Gruchy, M. W. (۲۰۲۲). ...
  • Mann, M. E. (۲۰۰۲). Little ice age. Encyclopedia of global ...
  • Manning, S. W., Kocik, C., Lorentzen, B., & Sparks, J. ...
  • Human-Climate Connection in North Central Iran Between ۶۰۰۰ and ۲۷۰۰ BCE [مقاله ژورنالی]
  • Weiss, H. (۲۰۱۶). Global megadrought, societal collapse and resilience at ...
  • Jones, M. D., Abu‐Jaber, N., AlShdaifat, A., Baird, D., Cook, ...
  • Weiss, H., & Bradley, R. S. (۲۰۰۱). What drives societal ...
  • نمایش کامل مراجع