مدیریت جامع منابع آب برای آینده ای پایدار با استفاده از مدل SWOT (مطالعه موردی: شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی)
محل انتشار: دو فصلنامه آب و توسعه پایدار، دوره: 10، شماره: 4
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 181
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_WSD-10-4_003
تاریخ نمایه سازی: 22 فروردین 1403
چکیده مقاله:
در برنامه ریزی راهبردی، گام برداشتن با رویکرد راهبردی ضروری است. یکی از مراحل مهم در استفاده از راهبردهای مدیریت منابع آب، تعیین و تدوین آنها است. روش ها و مدل های مختلفی برای این منظور وجود دارد که هر کدام مفهوم و بینش ویژه ای دارد. هدف از پژوهش حاضر شناسایی نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصت های شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی و ارائه راهبردهای مدیریت جامع منابع آب با رویکرد توسعه پایدار می باشد. در این راستا عوامل داخلی و خارجی موثر بر جایگاه شرکت مشخص شد. سپس در فرایند تحلیلSWOT ماتریس IFE و EFE تشکیل و تدوین راهبرد صورت پذیرفت. یافته های تحلیلSWOT نشان داد در مجموع ۱۶ نقطه قوت و فرصت به عنوان مزیت ها و ۲۰ نقطه ضعف و تهدید به عنوان محدودیت ها، وجود دارند. پس از تعیین ضریب نهایی عوامل در ماتریس ها، راهبرد WT (راهبرد تدافعی) به عنوان راه حل واکنشی تعیین شد و با استفاده از روش QSPM راهبردها به ترتیب: اجرای برنامه های سازگاری با کم آبی با تاکید بر استقرار الگوی مدیریت مشارکتی و تشکل های آببران و افزایش بهرهوری آب، تامین منابع آبی جدید با استقرار دیپلماسی آب برای بهره برداری حداکثری از منابع آبی مشترک با کشور ترکمنستان و سایر آب ها (آب های سازندی، آب شور و...)، استقرار سامانه یکپارچه و مکانیزه مدیریت منابع آب استان، اجرای راهکارهای پدافند غیرعامل و مدیریت بحران برای شناسایی ریسک ها و تهیه برنامه عملیاتی اقدام برای مقابله با شرایط بحرانی و تهدیدها و حوادث پیش بینی نشده، توانمندسازی سرمایه انسانی، تعریف منابع مالی و درآمدی پایدار، رتبه بندی شدند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
راضیه شیرین حصار
دکترای برنامه ریزی درسی، مدرس دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران
امیر گواهی
دانش آموخته کارشناس ارشد مدیریت منابع آب، کارشناس بهره وری و سیستم های مدیریتی شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی، بجنورد، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :