بررسی ارتباط استرس، اضطراب و افسردگی با خودمراقبتی در بیماران دیابتی نوع دو
محل انتشار: مجله تحقیقات سلامت در جامعه، دوره: 10، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 121
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JHCM-10-1_007
تاریخ نمایه سازی: 19 فروردین 1403
چکیده مقاله:
مقدمه و هدف: دیابت یکی از بیماری های شایع غیرواگیر است که بیشترین شیوع را در بین بیماری های متابولیک در جهان دارد. افسردگی، استرس و اضطراب در بیماران دیابتی دیده می شود. وضعیت خودمراقبتی بیماران مهم ترین عامل در کنترل دیابت است. لذا مطالعه ی حاضر با هدف تعیین رابطه ی استرس، اضطراب و افسردگی با خودمراقبتی در بیماران دیابتی نوع دو انجام شد.
روش کار: این مطالعه از نوع مقطعی بود. جامعه ی آماری را ۲۶۶ نفر از بیماران دیابتی نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت بیمارستان بوعلی زاهدان طی دی تا اسفند ۱۴۰۱ تشکیل دادند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ی افسردگی، استرس و اضطراب (DASS-۲۱) و پرسشنامه ی رفتار خودمراقبتی دیابت انجام شد. مقدار CVR و CVI پرسشنامه ۸۴/ ۰ و مقدار آلفای کرونباخ ۹/۰ بود. داده ها با استفاده از آزمون هم بستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک در نرم افزار SPSS.۲۲ تجزیه وتحلیل شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین سنی شرکت کنندگان ۸/۵۳ سال بود. ۹/۶۹ درصد از شرکت کنندگان زن، ۹/۹۸ درصد متاهل و ۳/۶۷ درصد دارای تحصیلات زیر دیپلم بودند. میانگین استرس در بین بیماران ۸/۱۸، اضطراب ۴/۱۷، افسردگی ۷/۱۸ و رفتار خودمراقبتی ۹/۲۵ بود. بر اساس نتایج متغیرهای جمعیت شناختی، ۱۱ درصد از شرکت کنندگان رفتار خودمراقبتی را نشان داده بودند که متغیر سطح تحصیلات معنی دار بود (۰۵/۰>P). به طوری که سطح تحصیلات بالاتر تاثیر مثبت روی رفتار داشت (۰۵/۰>P). نتایج حاصل از رگرسیون ۱۳ درصد بروز رفتار خودمراقبتی را گزارش کرده بود که متغیرهای سطح تحصیلات، استرس، اضطراب و افسردگی تاثیر معناداری بر رفتار داشتند (۰۵/۰>P). سطح تحصیلات بالاتر و استرس، اضطراب و افسردگی پایین تاثیر مثبتی روی رفتار داشتند.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که در سطح تحصیلات بالاتر، خودمراقبتی افزایش می یابد و با افزایش استرس، اضطراب و افسردگی خودمراقبتی کاهش می یابد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
سارا مقیمی
Master’s degree, Department of Health Education and Promotion, Student Research Committee, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
آیدا نگاری
Bachelor of Public Health, Health Promotion Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
زهرا عرب برزو
Assistant Professor, Biostatistics & Epidemiology, School of Public Health, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
مریم سراجی
Assistant Professor, Health Education and Promotion, Health Promotion Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :