ارزیابی ارگونومیکی وضعیت های کاری با روش های QEC وART و شیوع ناراحتی های اسکلتی عضلانی در یک صنعت کاشی
محل انتشار: فصلنامه طب کار، دوره: 16، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 118
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_TKJ-16-1_004
تاریخ نمایه سازی: 15 فروردین 1403
چکیده مقاله:
مقدمه: روش های QEC و ART ابزارهایی سودمند برای شناسایی فاکتورهای خطر ایجادکننده اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با کار در صنایع می باشند لذا این پژوهش با هدف ارزیابی ارگونومیکی وضعیت های کاری با این روش ها و تعیین میزان شیوع ناراحتی های اسکلتی عضلانی در یک صنعت کاشی انجام شده است.
روش بررسی: در این مطالعه تحلیلی _ مقطعی وضعیت های کاری یک صنعت کاشی در سال ۱۴۰۲ بااستفاده از روش های QEC و ART ارزیابی شد. همچنین ناراحتی های اسکلتی عضلانی ۶۶ کارگر با استفاده از پرسشنامه نوردیک ثبت شدند. داده ها به نرم افزار spss نسخه ۱۹ منتقل و از آزمون های کای اسکوئر، t مستقل، فیشر و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
نتایج: میانگین و انحراف معیار سن کارگران مطالعه شده ۱۱/۶±۶/۳۰ سال، سابقه کار ۹۵/۴±۹۷/۵ سال و شاخص توده بدنی آن ها ۴۲/۳±۶۹/۲۳ بود. ۶۸ درصد کارگران حداقل در یکی از نواحی بدن مبتلا به ناراحتی اسکلتی عضلانی بودند. شایع ترین ناراحتی کمردرد(۵۰ درصد) بود. بین ناراحتی های شانه، کمر، ساق پا و مچ دست با سابقه کار ارتباط معنی داری وجود داشت(P<۰.۰۵). همچنین بین ناراحتی های شانه و مچ دست با سن ارتباط معنی داری وجود داشت (P<۰.۰۵). همبستگی مثبت و معنی داری بین نمرات روش های ART وQEC به دست آمد (برای QEC با ART سمت راست r=۰.۵۹۱ وP<۰.۰۰۱ و برای QEC با ART سمت چپ r=۰.۵۲۴ و P<۰.۰۰۱).
نتیجه گیری: با عنایت به شیوع بالای ناراحتی های اسکلتی عضلانی در این صنعت، اصلاح ایستگاه های کاری متناسب با نتایج به دست آمده روش های ART وQEC ضرورت دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمدحامد حسینی
Birjand university of medical sciences
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :