ارتباط تغییرات سختی شریانی متعاقب مصرف گلوکز و فعالیت هوازی با سطوح پایه قندخون (FBS) و مالون دی آلدئید (MDA) در زنان غیرفعال
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 132
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JAHSSP-11-1_007
تاریخ نمایه سازی: 11 فروردین 1403
چکیده مقاله:
هدف: با عنایت به اهمیت فاکتورهای فشار اکسایشی و همچنین قند خون در سلامت و عملکرد عروقی، این تحقیق با هدف بررسی ارتباط سطوح پایه مالون دی آلدئید (MDA) و قند خون ناشتایی (FBS) با شاخص های سختی شریانی (شامل: شاخص عروقی قلبی- مچ پایی (CAVI) و شاخص مچ پایی بازویی (ABI))، متعاقب مصرف گلوکز و فعالیت ورزشی هوازی انجام شد. روش شناسی: این پژوهش به صورت نیمه تجربی روی ۴۰ آزمودنی زن غیرفعال در رده سنی ۲۰ تا ۴۵ سال شهرستان شاهرود انجام گرفت. بعد از ۱۲ ساعت ناشتایی نمونه خون وریدی از آزمودنی ها برای اندازه گیری FBS و MDA و نیز اندازه گیری های وزن, قد, ترکیب بدن و سختی شریانی (CAVI و ABI) پایه انجام شد؛ در ادامه ۳۰ دقیقه فعالیت استقامتی حاد با ۶۵٪ حداکثر ضربان قلب ذخیره بر روی نوار گردان اجرا شد. آزمودنی ها ۷۵ گرم گلوکز محلول در ۲۲۵ میلی لیتر آب را پس از ۳۰ دقیقه از اتمام فعالیت مصرف کردند و پس از آن یک ساعت دیگر استراحت غیر فعال انجام شد؛ در انتها سختی شریانی و قند خون مجدد اندازه گیری شد. یافته ها: بین سطوح پایه MDA و FBS با سطوح پایه CAVIارتباط معنی داری وجود دارد (۰۰۱/۰p=)، اما بین سطوح پایه MDA و FBS با تغییرات CAVIبعد از فعالیت و مصرف گلوکز ارتباط معنی داری وجود نداشت (۰۵/۰p˃). همچنین سطوح پایه MDA و FBS با شاخص ABIدر هر دو سطح پایه (۰۰۱/۰p=) و نیز تغییرات این شاخص در مرحله دوم اندازه گیری پس از مداخله به نسبت سطوح استراحت (۰۰۳/۰p=) ارتباط معناداری داشتند. نتیجه گیری: بطور کل می توان نتیجه گرفت سختی شریانی پایه با سطوح پایه MDA و FBS ارتباط دارد اما در مواجه با شرایط بر هم زننده هموستاز هم چون فعالیت ورزشی استقامتی با شدت متوسط و مصرف گلوکز تنها پاسخ شاخص سختی شریانی محیطی (ABI) با این موارد ارتباط دارد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عادل دنیایی
استادیار گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران.
مهرنگار رجهان نژاد
کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران.
فرهاد غلامی
دانشیار گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده تربیت بدنی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :