ارتباط شاخص هایIGF۱ ،IGFBP۳ ، BMI و دیسمنوره متعاقب ۸ هفته تمرین ترکیبی (مقاومتی و هوازی) در زنان چاق
محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 28، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 77
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FEYZ-28-1_009
تاریخ نمایه سازی: 28 اسفند 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: اختلال در روند ترشح برخی هورمون ها و افزایش وزن از عوامل اثرگذار بر دیسمنوره است. با توجه به اهمیت فعالیت بدنی بر پیشگیری و کنترل دیسمنوره، در این پژوهش به ارزیابی ارتباط بین شاخص های IGF۱،IGFBP۳ ، BMI و دیسمنوره متعاقب ۸ هفته تمرین ترکیبی (مقاومتی و هوازی) در زنان چاق پرداخته شد.
روش ها: در این مطالعه نیمه تجربی، ۲۴ زن غیرفعال چاق ۲۵ تا ۳۷ سال، با BMI ۳۰ تا ۳۵ کیلوگرم بر مترمربع، به طور تصادفی به دو گروه (۱۲ نفر) تمرین ترکیبی (مقاومتی و هوازی) و کنترل تقسیم شدند. تمرین ترکیبی شامل تمرین مقاومتی با شدت ۶۷ تا ۸۰ درصد قدرت بیشینه و تمرین هوازی با شدت ۶۰ تا ۸۵ درصد ضربان قلب بیشینه، به مدت ۸ هفته و ۳ روز در هفته انجام گرفت. نمونه خون ۲۴ ساعت قبل و ۴۸ ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین بعد از ۱۲ ساعت ناشتایی اخذ و شاخص های IGF۱ و IGFBP۳ سنجش شد. شدت علائم جسمانی و روانی دیسمنوره با پرسشنامه استاندارد ارزیابی اختلالات قاعدگی موس (MDQ) ارزیابی شد.
یافته ها: نتایج آزمون همبستگی پیرسون ارتباط معناداری بین سطوح IGF۱ و IGFBP۳ در زنان چاق نشان نداد (۰/۷۳P≥ و ۰/۰۵=r) و بین سطوح ۱-IGF و دیسمنوره ارتباط معناداری ثبت نشد (۰/۶۱ P≥و ۰/۰۷=r). بین سطوح ۱-IGF وBMI ارتباط معناداری وجود داشت (۰/۰۴ P≤و ۰/۱۱=r). نتایج آزمون همبستگی پیرسون ارتباط معناداری بین سطوح IGFBP۳ و دیسمنوره زنان چاق ارایه نکرد (۰/۵۲ P≥و ۰/۰۹=r)، اما بین سطوح BP۳-IGF و BMIارتباط معناداری مشاهده شد (۰/۰۴ P≥و ۰/۲۹=r). بین دو شاخص دیسمنوره و BMI زنان چاق نیز ارتباط معناداری گزارش نشد (۰/۵۲ P≥و ۰/۰۹=r).
نتیجه گیری: با توجه به عدم تفاوت معنادار بین دیسمنوره با شاخص هایIGF۱ ،IGFBP۳ و BMI بعد از یک تمرین ترکیبی، می توان نتیجه گرفت علائم دیسمنوره تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار دارد، لذا انجام مطالعات بیشتر پیشنهاد می شود.
نویسندگان
مینا شاخی
Department of Sports Physiology, Faculty of Sports Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
عبدالحمید حبیبی
Department of Sports Physiology, Faculty of Sports Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
علی اکبر علی زاده
Department of Sports Physiology, Faculty of Sports Sciences, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :