مطالعه قابلیت ردیابی فلز سنگین سرب در برگ درختان اوکالیپتوس (Eucalyptus microtheca) و برهان (Albizia lebbeck) در شهرستان شوش
محل انتشار: فصلنامه پژوهش در بهداشت محیط، دوره: 9، شماره: 4
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 115
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JREH-9-4_005
تاریخ نمایه سازی: 28 اسفند 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: سرب جزء فلزات سمی می باشد که نقش زیستی در بدن موجودات زنده ندارد و می تواند منجر به مسمومیت و بیماری در انسان شود. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت آلودگی به سرب با گونه های درختی غالب کاشته شده در محدوده شهری شهرستان شوش به عنوان ردیاب زیستی انجام شد. مواد و روش ها: نمونه برداری از ۲ گونه برهان و اوکالیپتوس در طول یک سال در ۴ ایستگاه پرترافیک و کم ترافیک در محدوده شهری انجام شد. نمونه گیری از خاک محل رویش درخت ها از عمق صفر تا ۳۰ سانتی متر و نمونه برگ گیاهان از ارتفاع ۲ متر از سطح زمین در چهار جهت و در سه تکرار صورت گرفت. نمونه های برگ و خاک به تعداد ۱۲۰ عدد برای تجزیه شیمیایی به آزمایشگاه منتقل شدند.یافته ها: بیشترین میانگین غلظت سرب در زمستان ۱۳۹۸ در خاک پای درختان در ایستگاه پرترافیک۴/۶±۱۱۸۳/۲ میلی گرم بر کیلوگرم و در برگ های شسته نشده درخت برهان در ایستگاه کم ترافیک۴/۲±۹۵/۱ میلی گرم بر کیلوگرم بود. در فصل تابستان ۱۳۹۹ به ترتیب بیشترین و کمترین میزان سرب در خاک پای درختان ایستگاه پرترافیک ۷/۳±۱۰۵۶/۲میلی گرم بر کیلوگرم و در برگ های شسته نشده درخت برهان در ایستگاه کم ترافیک ۱/۴±۹۵/۳ میلی گرم بر کیلوگرم به دست آمد.نتیجه گیری: با توجه به این که میزان ضریب تجمع زیستی در هیچ یک از نمونه ها بیشتر از ۱ نبود، می توان نتیجه گرفت گونه های برهان و اوکالیپتوس توانایی چندانی برای انتقال سرب موجود در خاک به اندام هوایی خود، همچنین توانایی جذب سرب احتمالی موجود در فضای رشد خود را ندارند و نمی توان آن ها را جزء گیاهان زیست ردیاب درنظر گرفت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عبدالرضا پورغلام خباز
گروه مهندسی محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
مریم محمدی روزبهانی
گروه مهندسی محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :