ارزیابی اثرات خشک سالی بر خصوصیات خاک و تنوع گونه ای گیاهی ذخیره گاه ژنتیکی گیاه دیودال (Ammodendron persicum) در مراتع حاجی آباد خراسان جنوبی
محل انتشار: مجله مهندسی اکوسیستم بیابان، دوره: 9، شماره: 26
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 113
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_DEEJ-9-26_007
تاریخ نمایه سازی: 19 اسفند 1402
چکیده مقاله:
کمبود بارندگی و در پی آن خشک سالی، منجر به تغییراتی در اکوسیستم های مرتعی می شود. تشخیص تدریجی این نوسانات، به آسانی نیست. پایش مرتع به منظور تفکیک اثر تغییر اقلیم و مدیریت از جمله تحقیقات مورد علاقه بین متخصصان مرتع است. بدین منظور، برای بررسی روند تغییرات خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و تنوع گونه ای گیاهی ناشی از اثرات تغییر اقلیم در یک بازه یازده ساله، ذخیره گاه ژنتیکی دیودال که در این دوره تحت قرق حفاظتی بود، انتخاب شد. نمونه برداری از خاک و پوشش گیاهی در زمان و مکان مشخص در دو سال بسیار مرطوب (۱۳۸۵۱۳۸۶) و نسبتا خشک (۱۳۹۶۱۳۹۷) بر اساس شاخص خشک سالی بارش استانداردشده (SPI) طبق چهارچوب مشخص انجام شد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در آزمایشگاه تعیین شد. درصد پوشش گیاهی کل، غنا و شاخص های عددی تنوع و غالبیت گونه ای برآورد شد. نتایج نشان داد که پس از گذشت یازده سال، میزان شن، سیلت و اسیدیته افزایش و رس، هدایت الکتریکی و رطوبت اشباع خاک کاهش معنی داری داشته است. بافت خاک نیز از شنی لومی به شنی ریز تغییر پیدا کرده است. همچنین درصد پوشش گیاهی (از ۳۵% به ۳۳/۲۷%)، تعداد پایه (از ۴/۳۵ تا ۴۱/۲۱ پایه در هر ۴ مترمربع)، غنای کل (از ۲۴ گونه به ۱۸ گونه) و تنوع گونه ای (از ۷۳/۲ به ۹۲۴/۰) کاهش و غالبیت گونه ای (از ۱۶/۰ به ۷۵/۰) افزایش معنی داری داشته است (۰۱/۰p < /span><) و وضعیت مرتع از متوسط به وضعیت ضعیف تغییر کرده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که تغییرات درصد لاشبرگ، ماده آلی و آهک خاک به کندی انجام می گیرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مسلم رستم پور
دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند
محمد ساغری
دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه بیرجند
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :