تحلیل عوامل موثر بر توسعه پایدار روستایی با تاکید بر کارآفرینی (مطالعه موردی: دهستان مرحمت آباد شمالی- شهرستان میاندوآب)
محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 5، شماره: 19
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 115
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JZPM-5-19_012
تاریخ نمایه سازی: 26 بهمن 1402
چکیده مقاله:
توسعه کارآفرینی روستایی پتانسیلی برای کمک به تنوعبخشی به درآمد و میزان تولیدات کشاورزی و غیرکشاورزی روستاییان است. همچنین فرصتهای مناسبی را برای کاهش ریسک معیشتی و افزایش امنیت غذایی پایدار در مناطق روستایی فراهم میکند و میتواند یکی از زمینههای مناسب برای ایجاد اشتغال در بخشهای کشاورزی و غیرکشاورزی باشد. هدف از تحقیق حاضر تحلیل عوامل موثر بر توسعه پایدار روستایی با تاکید بر کارآفرینی میباشد. قلمرو مکانی این تحقیق دهستان مرحمتآباد شمالی از توابع شهرستان میاندوآب که دارای ۸ روستا میباشد، است. به علت کم بودن روستاها نمونهگیری انجام نشد و تمام روستاها جزء جامعه آماری محسوب گردیدند. جمعیت این دهستان در سال ۱۳۹۰ برابر ۱۰۲۸۹ نفر و همچنین دارای ۲۸۰۰ خانوار بوده است. که تعداد ۱۳۹ خانوار از طریق فرمول اصلاح شده کوکران برای انجام تحقیق انتخاب شدند. انتخاب خانوارها در سطح هر روستا، به صورت تصادفی ساده انجام گرفت تا اصل فرصت برابر به منظور انتخاب خانوارها رعایت شده باشد. سطح پایایی پرسشنامه تحقیق با استفاده از روش آلفای کرونباخ ۶۱۶/۰ بدست آمد است. در ادامه جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از تحلیل عاملی و به شیوه اکتشافی استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد، مهمترین عاملی که موجب توسعه پایدار روستایی شده است، عامل اقتصادی و فردی میباشد. به طوریکه با بالا رفتن میزان تسهیلات دریافتی از قبیل وامهای خود اشتغالی، منابع مالی لازم و کافی، تنوع شغلی موجب افزایش انگیزه و روحیه فردی در جهت توسعه و گسترش کارآفرینی در محدوده مورد مطالعه شده است. همچنین، عامل زیرساختی کمترین تاثیر را در بین عاملهای هشت گانه در توسعه کارآفرینی منطقه داشته است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد ولائی
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
عبدالله عبدالهی
استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه پیام نور، میاندوآب، ایران
رضا منافی آذر
دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
نوید صفری
کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :