اثر تنش خشکی بر شدت بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه در ژنوتیپ های لوبیا سفید
محل انتشار: مجله تحقیقات بیماری های گیاهی، دوره: 5، شماره: 1
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 168
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RPPM-5-1_006
تاریخ نمایه سازی: 24 بهمن 1402
چکیده مقاله:
بیماریپوسیدگیفوزاریومیریشه با عامل Fusarium solani f.sp. phaseoli از بیماریهای مهم لوبیا درکشور میباشد. این بیماری دراستان مرکزی هرساله خسارتهای زیادی بهکشاورزان میزند. وجود شرایط نامساعد محیطی از جمله کمآبی می تواند برشدت خسارت بیماری اثر بگذارد. دراین تحقیق واکنش ۱۰۰ ژنوتیپ لوبیا سفید بهقارچ عامل بیماریپوسیدگی فوزاریومی ریشه درقالب طرح آماری آگمنت دردو شرایط آبیاری مطلوب و تنشخشکی ارزیابی شد. اعمال تنشخشکی در مرحله ظهور سومین سهبرگچه لوبیا آغاز و تا زمان برداشت ادامه یافت. آبیاری درشرایط مطلوب و تنشخشکی بهترتیب بر اساس ۵۰ و ۱۰۰ میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A انجام شد. ارزیابی شدت بیماریپوسیدگیفوزاریومیریشه با مقیاس ۱ (ایمن) تا ۵ (بسیار حساس) انجام شد. عملکرد ژنوتیپها در شرایط آبیاری مطلوب و تنشخشکی بااستفاده از شاخصهای تحمل شامل میانگین تولید، میانگین هندسی، تحمل بهخشکی، شاخص تحمل و حساسیت بهخشکی بررسی گردید. درشرایط تنشخشکی شدت بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه بهشدت افزایش یافت. افزایش شدت بیماری درشرایط تنشخشکی باعث کاهش معنیدار عملکرد دانه، ارتفاع بوته، وزن صددانه، تعداد غلاف دربوته و تعداد دانه درغلاف شد. بین شدت بیماری و شاخصهای تحمل بهخشکی، میانگین تولید، میانگین هندسی و عملکرد در شرایط تنشخشکی همبستگی منفی معنیداری وجود داشت. بنابراین، تنشخشکی با افزایش شدت بیماریپوسیدگیفوزاریومیریشه و کاهش میزان تحمل به تنشخشکی، حساسیت ژنوتیپهای لوبیا به این بیماری را افزایش میدهد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد رضا لک
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اراک، ایران.
بهروز اسدی
مربی پژوهش، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیا، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خمین، ایران.
حمید رضا دری
استادیار پژوهش، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیا، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خمین، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :